Това е проба на статия с авторска снимка

По света има доста успешни по бързина и масовост на разпространение доктрини. Повечето от тях са свързани с идеите за братство и равенство. Едни чудесни идеи. Разпространеието им е контра пункт на завистта, която мисля е в основата на много от човешките беди. Ето например разговор в едно семество:“Тате, защо ние имаме 10 годишен Форд, а съседа чисто нова Тойота?“ „Защото съм честен затова.“ А синът на ония с Тойтата: „Тате защо нямаме чисто нова Тесла, като съседа?“ „Ами защото сме честни, затова“. Детето на ония с Теслата пита: „Тате защо нямаме яхта, а съседите имат?“ „Защото са далавераджии, затова.“ Тези с яхата са убедени, че съседите имат самолет, защото участват в банкови измами…Доктрината за равенство ще изчисти комплекса за малоценност, който витае в много хора. И той се увеличава с увеличаването на социално-икономическото неравенство. За да изравним нещата и да почнем отначало можем да направим революция, разпад на системата или война. И трите идеи са успешно проповядвани от Путинските идеолози. Например идеята за разпад на ЕС е добре дошла за всички, които завиждат на по-успелите. Започването на чисто е мечта, дълбоко закодирана във всеки от нас. Колко от нас не са казвали : „ От понеделник започвам диета или отказвам цигарите, или пиенето, или ще си намеря нова работа.“

Когато бях малък запитах баща си: „Тате, защо в биографията ти пише, че произхождаш от бедно селско семейство?“ „Ами дядо ти се върна ранен от войните, беше болен и не можеше да работи. Затова бяхме бедни.“ Толкоз. Нямаше честни или нечестни, нямаше експлоататори или капиталисти. И аз запомних и направих извод, че ако си здрав и работиш ще си добре. Колко от семействата възпитават децата си така?

И пак за завистта. Както вече казах в началото тя е в основата на вълнения, революции и войни. Не случайно църквата е регламентирала това с десетата божа заповед:

Не пожелавай дома на ближния си; не пожелавай жената на ближния си; нито нивата му; нито роба му, ни робинята му, ни вола му, ни осела му, нито някакъв негов добитък – нищо, което е на ближния ти.


image0 (9K)