Тодоров: Казусът с Народния театър вече е от компетенцията на българския съд

Тодоров: Казусът с Народния театър вече е от компетенцията на българския съд

Повече от половината сценични институти в България може да излязат в дефицит до средата на годината, ако не променим начина на финансиране в културата и не коригираме законовите промени от 2019 г. Това заяви пред БНТ министърът на културата Найден Тодоров.

По думите му през 2019 г. са взети грешни политически решения, довели до срив във финансирането на сценичните изкуства и парадоксално едно от нещата, които ги е спасило, са спешните мерки на държавата по време на ковид кризата.

Още по темата

16 мар 2023 21:07

32

Хроничното недофинансиране е част от културата от 90-те години насам, но големият проблем не е в липсата му, а че то се разпределя неправилно – т.нар. финансиране на бройка, обясни Тодоров.

„Говори се за комерс, защото колкото повече публика имаме, толкова повече субсидия ще имаме според настоящото законодателство. Това логично измества въпроса – ние ще правим култура или ще правим пазар? Културният пазар е за едни структури, които не са обвързани с държавата. Държавата трябва да работи за културата на обществото чрез своите институти и това не се случва“, каза министърът.

В момента няма нужда от паника, защото не се говори за някакви драстични корекции във финансовата политика, включително и в сферата на културата, заяви Тодоров. Той коментира още, че трябва да се работи за достойно заплащане на хората на изкуството.

„Ние дори не говорим за високи заплати, а за сравнително достойни, защото заплатите в културния сектор са в сферата на комичното. Не е непременно липсата на финанси, а начинът, по който се финансира и това е тема, която аз мога да поставя на колегата, който ще ме наследи, мога да започна подготовката, но тази политика трябва да бъде осъществена от един редовен кабинет“, каза министърът.

Конфликтът в Народния театър в момента е в компетенцията на българския съд, заяви Тодоров.

„За мен като министър проблем е това, което се случва в Разград – един от най-старите оркестри в България в момента е със заплаха за съществуването си, а тази тема сякаш не съществува. Проблем е НИНКН, в който 40-50 човека обгрижват над 40 000 български паметника на културата“, посочи Тодоров.

Все пак той уточни, че в министерството е открил папка, в която са събирани документи за директора на Народния театър Васил Василев.

„Материали от проверката, която е приключила без открити нарушения, болнични. Има становища, но нито едно от тях не е категорично за установени нарушения, които да доведат до уволнението на Васил Василев, нито пък на Александър Морфов“, каза Тодоров.
 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)