Тойота спира производството на бензинови и дизелови двигатели

Най-голямата автомобилостроителна компания в Япония „Тойота мотър“ има намерение около 2025 г. напълно да прекрати производството на коли с бензинови и дизелови двигатели.

[ad id=“225664″]

Това беше огласено днес на организиран от компанията семинар в Токио, предаде БГНЕС.

Както предаде агенция Киодо „Тойота мотър“ след това ще се концентрира само върху продажбата на автомобили, използващи в различна степен електрически мотори. Става дума за хибридни бензиново-електрически двигатели, автомобили на водородно гориво, а също и чисти електромобили. На семинара било отбелязано, че в първата половина на 2020-те години „Тойота мотър“ ще предложи на пазара над 10 вида електромобили. В момента гигантът не произвежда такива коли.

Друга голяма японска компания в тази област – „Мазда“ – съобщи по-рано, че планира в първата половина на 2030-те години напълно да се откаже от производството на коли с бензинови или дизелови двигатели в полза на хибридите и електромобилите.

[ad id=“269667″]

През август „Мазда“ и “Тойота мотър“ огласиха намерението си да влязат в партньорство с цел разработването на автомобили с електродвигатели и създаването на съвместно предприятие на територията на САЩ. Разширяването на сътрудничеството между двете компании е продиктувано в частност и от факта на ожесточаване екологичните норми по целия свят и решението на властите във Великобритания и Франция да бъдат преустановени продажбите на автомобили с дизелови и бензинови двигатели през 2040 г.
dunavmost.com


image0 (9K)