Токио се сбогува с любимите си дискети

Токио се сбогува с любимите си дискети

Снимка: Pixabay

Докато Япония се опитва да въведе повече правителствени функции в дигиталната ера, местните власти в Токио загърбват компютърните дискети, които използват в продължение на десетилетия за съхранение и прехвърляне на данни, пише Nikkei Asia Review.

Администрацията на района „Мегуро“ планира да прекрати всяка дейност, включваща дискети и други физически носители на информация, насочвайки се към дигиталните облаци за цялата 2021 г. В същото време управата на „Чийода“ се стреми към подобен подход през следващите няколко години. 

Още по темата

Още през 2019 г. властите в „Минато“ прехвърлят своите данни от дискети изцяло онлайн.

Това, че служителите в японската столица, макар и неохотно, изоставят тази технология едва сега, подчертава препятствията пред пълния цифров преход, търсен от правителството на страната.

Дисковете почти никога не се чупят и не губят данни, споделя  Йоичи Оно, който отговаря за управлението на публичните средства в района „Мегуро“. Отделът отдавна съхранява информация за плащанията към служителите на 3,5-инчови дискети, които физически се транспортират до банката за обработка.

Тази система оцелява дори след като самите дискети изчезват от пазара. Sony, един от най-ранните доставчици на 3,5-инчови дискети, спря да ги произвежда преди десетилетие. Дискетите могат да се използват повторно, а отделът разполага с много такива на склад, което му дава малко основание да се насочва към нови начини на съхранение и пренос на данни.

Това се променя през 2019 г., когато Mizuho Bank информира отдела, че ще започне да го таксува с 50 000 йени (438 долара) на месец за използване на физически носители за съхранение, включително дискети.

Банката се позовава на края на производството на този тип носители на данни и разходите за поддръжка на четци, като посочва относителната неефективност и риска от загубени данни в сравнение с онлайн банкирането.

Перспективата за допълнителни годишни разходи в размер на 5000 долара подтиква отдела да смени целия процес, включваща външни системи.

Пълното преминаване към цифрови услуги остава в бъдещето, като се има предвид времето, което ще е необходимо за справяне със различни задачи като цифровизирането на хартиените договори. „Има много малки неща, които трябва да се обработват с фини детайли“, споделя ръководителят на счетоводството на администрацията на „Чийода“ Шого Хошина.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)