Тошко Йорданов: С този тип коалиционни партньори не сме спокойни

С този тип коалиционни партньори не можем да бъдем спокойни, заяви пред Нова тв Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ след снощния коалиционен съвет по темата Северна Македония.

„ПП си позволиха да провеждат срещи и да правят разговори, които не трябваше да се случват, така че – не, не сме спокойни. Каквото има да стане, ще стане. Факт е, че позицията на „Има такъв народ“ е непроменена и тя е това, което е подписано в коалиционното споразумение“, каза Йорданов.

По думите му тези разговори са водени с европейски дипломати и това било видно от кореспонденция между министерствата.

„Плюс това не е като да не сме говорили и ние с европейски дипломати, и те са ни казали какво им е казано и какво смята да се направи. И това е доста по-различно от това, което прави външно министерство“, допълни депутатът от ИТН.

Още по темата

27 май 2022 12:40

119

27 май 2022 03:00

291

25 май 2022 12:13

38

21 май 2022 15:22

70

„Поставете се на мястото на дипломати, които при разговори с министър Теодора Генчовска чуват едно, а при други разговори с представители на премиера или дори от него, чуват друго. Търсеше се опит да се заобиколи коалиционното споразумение и да бъде започнат процеса за присъединяване на РСМ без практически да има гаранции за изпълняване на договора, подписан между двете държави. С тези коалиционни партньори това може би е актуално и към днешна дата. Докато не мине юни, не мога да кажа как ще постъпят те“, допълни Йорданов.

Той бе категоричен, че ИТН работят на базата на подписаното Коалиционно споразумение.

„Изключително трудно е да се даде зелена светлина на РСМ за преговори с ЕС до три седмици. Еврокомисарите може да имат всякакви очаквания, част от администрацията в ЕС е наясно с проблема и няма такива очаквания, така че публичното говорене и реалността са две различни неща. И от наши партньори, и от ЕС, има натиск България да вдигне ветото над Македония“, допълни Йорданов.

„Едната от тезите защо се бърза, е че заради войната в Украйна ние трябва по някакъв начин да пресечем руското влияние в РСМ. От друга страна, ако ние я пуснем безусловно да започне процеса, това правителство ще си замине, но може да дойде друго с много силно руско влияние. В крайна сметка ЕС трябва да прецени коя би била по-голямата щета в случая“, каза още депутатът.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)