„Третият най-голям блок“. Какви цели си поставиха крайнодесните политици от ЕС

"Третият най-голям блок". Какви цели си поставиха крайнодесните политици от ЕС

Затягане на миграционната и смекчаване на климатичната политика, както и трето място на изборите за Европейски парламент (ЕП) през 2024 г. Тези цели очертаха крайнодесни партии от Европейския съюз (ЕС) на среща в италианския град Флоренция в неделя, предаде Ройтерс.

В събитието се включи и председателят на проруската партия „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Новината за срещата идва няколко дни след като крайнодесният политик Герт Вилдерс и неговата Партия на свободата спечелиха парламентарите избори в Нидерландия. Самият Вилдерс определя тази победа като „политическо земетресение в Нидерландия и Европа“.

Срещата в неделя се проведе по инициатива на италианския вицепремиер Матео Салвини, който е лидер на крайнодясната партия „Лига“.

„Нашата цел е да станем третият най-голям блок в Европейския парламент след дясноцентристите и социалистите“, формулира Салвини основната цел, която си поставят крайнодесните партии.

Салвини визира крайнодясната група в ЕП „Идентичност и демокрация“. В момента тя е на шесто място по големина в Европарламента, но социологически проучвания предвиждат да заеме четвърто място в европейските избори, които предстоят през май 2024 г., съобщи Ройтерс.

На срещата във Флоренция присъстваха още Тино Хрупала от германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ и Жордан Барела от френския „Национален сбор“ на кандидатката от последните президентски избори във Франция Марин льо Пен.

Спечелилият нидерландските избори Герт Вилдерс не присъстваше на срещата, но се включи дистанционно с видеообръщение. В него Вилдерс изрази надежда съмишлениците му да постигнат подобни на неговия успехи в останалите европейски държави.

В публикация във Фейсбук лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов също отрази присъствието си на срещата на крайнодесните.

Костадинов пише, че в речта си е отбелязал как „в момента Европейският съюз е най-голямата заплаха за европейската цивилизация и че трябва задължително да предоговорим условията за членство и самото му функциониране“.

Срещата, инициирана от Салвини, се проведе на фона на нарастваща подкрепа за националистическите партии в Европа, които се обявяват против миграцията, борбата с климатичните промени и правата на ЛГБТ хората.

Крайнодесни партии са управляващи в Италия и Унгария, а през октомври националисти спечелиха и изборите в Словакия.

„Политико“ подчерта, че много крайнодесни лидери от Европа не са присъствали на срещата във Флоренция. Сред тях са Марин льо Пен и португалският крайнодесен депутат Андре Вентура.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)