Трети локдаун във Франция, Макрон защити мерките

Президентът на Франция Еманюел Макрон защити решението си да отложи въвеждането на трета национална карантина въпреки третата вълна на коронавируса, като увери французите, че вярва в тяхната способност да спрат разпространението на КОВИД-19 с не толкова строги ограничения, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

От днес Франция затваря границите си за неналожителни пътувания от и до всички страни извън ЕС, а пристигащите от страните членки ще трябва да покажат отрицателен Пи Си Ар тест. Големите молове ще бъдат затворени, а полицейските патрули ще бъдат засилени за контрол на спазването на вечерния час (18,00 ч.)

Вчера Франция съобщи за 24 393 нови заразени, а броят на хоспитализираните пациенти остана над 27 000 за пети пореден ден. След като вече 10 процента от случаите на коронавируса се приписват на по-заразния вариант, установен най-напред във Великобритания, медицинските специалисти препоръчаха нов локдаун, а проучване на общественото мнение показа, че над три четвърти от французите смятат, че той вече е неизбежен. Въпреки това обаче Макрон се въздържа да го наложи, като заяви, че иска да види първо дали сегашните мерки ще бъдат достатъчни да забавят разпространението на коронавируса.

„Имам доверие в нас. Часовете, които преживяваме, са от критично значение. Нека да направим всичко по силите си, за да забавим епидемията заедно“, призова президентът в Туитър./МИГ

 

(Visited 6 times, 1 visits today)

image0 (9K)