Тридневен траур след стрелбите в САЩ

Часове след двете масовите стрелби в Ел Пасо, Тексас, и Дейтън, Охайо, отнели живота на 30 души, президентът Доналд Тръмп заяви, че омразата няма място в Съединените щати. Критици на Тръмп го обвиняват, че носи отговорност за поредното насилие.

В страната беше обявен тридневен траур в почит към жертвите на стрелбите.

Мнозина от критиците на президента и особено съперниците му за Белия дом от Демократическата партия го обвиняват, че носи отговорност за поредните изблици на насилие. Според тях вината на Тръмп е в подкрепата му за притежаването на оръжия и антиимигрантските му изказвания.

„Имаме президент, който разпространява тази омраза, който подбужда към това насилие, който нарича мексиканските имигранти „изнасилвачи” и „престъпници”, който нарича търсещите убежище „животни” и „напаст”. Можеш да наречеш хлебарките напаст, можеш да използваш този израз в Третия Райх, но не очакваш да го чуеш в Съединените американски щати, в тази епоха”, коментира кандидатът за президент от Демократическата партия Бето О’Рурк.

„Направихме много повече от администрациите досега, но за това не се говори. Може би трябва да направим още повече. И в двата случая става дума за психична болест. Това наистина са хора, които са сериозно психически болни”, посочи президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Федералните власти разглеждат стрелбата в Тексас като случай на „вътрешен тероризъм”.

21-годишният мъж, открил стрелбата в търговски център в град Ел Пасо, беше задържан от полицията. Той написал подробно обяснение защо ще нападне латиноамериканци и колко вредни са те. Освен 20-те загинали, при стрелбата бяха ранени 26 души.

Източник: BNews


image0 (9K)