Трикове, които удължават живота на дрехите

Дрехите са нещото, от което се нуждаем ежедневно

Поради по-ниско качество на някои от тях обаче се налага след кратък период да ги изхвърляме, защото се захабяват, тъканите избледняват или се увреждат. По този начин обаче вредим на околната среда и е добре да се замислим за варианти, с които поне малко да допринесем за понижаване на свръхпотреблението.

Един от възможните варианти е да полагаме повече грижи за запазването на дрехите си по-дълго време здрави и “като нови”. Това хем спестява пари, хем допринасяте за запазване на околната среда. Ето и няколко полезни съвета, споделени от Актуално:

Залагайте на качеството

Да, ниските цени ни примамват, но с тях идва и ниското качество, както и ужасните условия, в които тези дрехи се създават. Чрез закупуването им ние подкрепяме тези дейности и същевременно вредим не само на околната среда, но и на много бедни хора, принудени да работят в лоши условия за нищожни заплати.

Качествените дрехи в днешно време се изработват природосъобразно, в нормална работна среда и от по-хубави материи. Те са малко по-голяма инвестиция, но със сигурност ще се запазят здрави повече от един сезон. По този начин всъщност ще спестите, отколкото да загубите.

Перете ги по-рядко

Ако сте облекли дадена дреха само за час например, не бързайте веднага да я хвърляте за пране след това. Преценявайте обективно кои дрехи реално се нуждаят от изпиране и кои могат да почакат. Такива са например дънките, пуловерите и по-плътните блузи – не е задължително да ги перете след първото носене, ако не сте ги изцапали, разбира се. Прането на ръка също е доста по-щадящо за тъканите от машинното, така че ако имате по-специална дреха или такава, която искате да запазите по-дълго, заложете на ръчното ѝ изпиране.

Изпирайте дрехите си правилно

Не ги разделяйте само цветово, но обръщайте внимание на съветите от производителите – те са обозначени на етикета. Грешното изпиране на дрехите скъсява техния живот. Препоръчва се да перете с не много топла вода. Използвайте щадящи перилни препарати и закопчавайте циповете на дрехите си, преди да ги пуснете в пералнята.

Изсушаване

Повечето домакинства в наши дни вече разполагат със сушилни, които значително съкращават времето за изсъхване на дрехите и са много по-удобни особено през зимните месеци. Но тези уреди увреждат дрехите ни. Работят на високи температури, а това уврежда тъканите на дрехите, може да ги свие при грешна програма, да избледнеят цветовете и т.н.

https://www.dunavmost.com/====


image0 (9K)