Трима зам.-кметове влизат в екипа на Ивайло Крачолов в Чирпан

Трима зам.-кметове влизат в екипа на Ивайло Крачолов в Чирпан
Участници в брифинга

Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов обяви на брифинг днес имената на тримата свои заместници, с които влиза във втория си управленски мандат. Това са Румен Тунанов, Иван Станчев и Венета Пеналска. Постът на секретар ще продължи да заема Виктория Янкова, а позицията си на главен архитект запазва и Мария Дименчева. Общинската собственост, екологията и сигурността ще бъдат поверени на Румен Тунанов, който е зам.-кмет от 2019 г. В ресора на бившия председател на Общински съвет Чирпан Иван Станчев, който през това лято зае поста на зам.-кмет, попадат европейските проекти, младежки политики, спорт и туризъм. Новото име в екипа на Крачолов е Венета Пеналска. Тя ще отговаря за финанси, бюджет и данъчна политика. Кметът на Чирпан мотивира назначението на Пеналска с ключовата роля, която, по думите му, е изиграла при решаването на казуса с Държавен фонд „Земеделие“ и блокираните сметки на Общината.

Община Чирпан ще запази структурата си от пет дирекции, съобщи още Ивайло Крачолов. Той анонсира, че в края на декември ще предложи на местния парламент няколко корекции, които да отговорят на целите и програмата, с която градоначалникът влиза в мандат 2023 – 2027 г. Реорганизация ще бъде извършена в направленията счетоводство и обслужване на клиенти. „Предстои до края на годината да внеса в Общинския съвет програмата за управление на Чирпан“, посочи Крачолов и благодари за подкрепата, която е получил от жителите на града. На въпрос за съвместната работа с местния парламент Ивайло Крачолов изрази увереност, че в следващите четири години ще бъде намерен консенсус за доброто управление на общината.

Младежки политики, подобряване на инфраструктурата и привличане на инвеститори са ключовите приоритети, по които ръководството на Община Чирпан ще работи през следващите години. Ивайло Крачолов обърна внимание, че администрацията има готовност да кандидатства с проекти по всички оперативни програми в новия програмен период. Общината е готова с проект за ремонт на 12 улици, който предстои да внесе за европейско финансиране. В изпълнение на целите за привличане на инвеститори още през декември се очаква да бъде внесен за разглеждане и новият Общ устройствен план на Чирпан. „Важно място в него има регулацията на терените на бившето поделение. Там попаднахме на редица бракувани сгради, които не са съборени, има и такива, които са налични, но не са били актувани. На етап сме, в който очакваме преписката за прехвърлянето на собствеността към Община Чирпан да бъде внесена в Министерски съвет“, отбеляза Ивайло Крачолов.

Около 10 млн. лв. понастоящем са задълженията на Община Чирпан. По думите на кмета основната част от тях са свързани с безлихвения заем за погасяване на главницата към Държавен фонд „Земеделие“. Крачолов припомни, че само преди 4 години дългът на Общината е възлизал на близо 27 млн. лв. Той отчете, че събираемостта на данъците в общината е на ниво над средното за страната. „Очаквам тежък мандат. Изкарахме настоящата година на практика без бюджет. Полемики бележат приемането на този за 2024 г. Всичко това се отразява и на нас, кметовете, по места“, категоричен беше Ивайло Крачолов. Въпреки това градоначалникът отбеляза, че в резултат на активната политика през последните години днес в Чирпан има повече предлагане на работни места, отколкото търсене.

Живко ИВАНОВ

Публикувано с изричното съгласие на https://starozagorskinovini.com/ .


image0 (9K)