Трима от обвиняемите за схемата с „Глобал Маркетс“ окончателно остават в ареста

Апелативният специализиран наказателен съд окончателно потвърди във вторник постоянния арест на Йордан Моллов и Кирил Джабаров, обвинени като лидери на престъпна група за финансови измами, действала от 2017 г. досега. Заедно с тях задържана остава служителката им Мая Господинова. Други трима обвинени по делото остават под домашен арест.

Моллов и Джабаров са известни като собственици на фирмата „Глобал Маркетс“, чийто лиценз беше отнет преди години от Комисията за финансов надзор (КФН). Компанията нашумя с агресивно търсене на потенциални клиенти по телефона и предлагане на примамливи оферти за инвестиции и бързи борсови печалби.

Двамата са обвинени като лидери на престъпна група, която е привличала клиенти на посреднически услуги при търговия с ценни книжа. Според спецпрокуратурата голяма част от средствата обаче са отклонявани към свързани фирми с подставени лица, които не са имали лиценз за извършване на подобна дейност.

image0 (9K)

Прокуратурата обяви кои са шестимата, задържани в акцията, която разтресе страната

Броят на компаниите, чрез които е била реализирана предполагаемата схема, е около 50, като разследващите все още не са изчислили сумата на твърдяните общи щети на пострадалите. Засега споменават само, че има единични случаи на „ужилени“ с по около 1 милион лева.

Шестимата обвиняеми по делото бяха задържани по време на акция на 26 март. Месец по-рано бизнесът им стана обект на разследване на „Господари на ефира“. Авторката му Виктория Симеонова подаде сигнал в ГДБОП, след като беше подложена на тормоз по телефона и в интернет.

“Знак, че сме на прав път”. Журналистка от “Господарите” е тормозена заради свое разследване

През последните години предаването излъчи серия репортажи по темата. Сред тях беше и интервю от 2018 г. с тогавашния заместник районен прокурор на София Невена Зартова, която днес вече е ръководител на Софийската районна прокуратура (СРП). Тогава тя заяви, че по отношение на „Глобал Маркетс“ в СРП се водят общо пет досъдебни производства за измама, първото от които е образувано още през 2014 г.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!

Left Menu Icon