Трите жени, които се изправиха срещу „последния европейски диктатор“

Святлана Циханоуская, Вераника Цапкала (вляво) и Мария Калесникава (вдясно)

Преди няколко месеца тя беше домакиня, майка на две деца и живееше в сянката на съпруга си. Той е влогър с амбиции да стане президент, който разпространява в Беларус опозиционните си виждания срещу президента Александър Лукашенко, наричан „последния европейски диктатор“.

Днес Святлана Циханоуская е кандидат за президент на мястото на съпруга си Сергей Циханоуски. Той е в затвора в опит да бъде заглушен и да бъде отменена кандидатурата му за президентския пост срещу 65-годишния Лукашенко, който е на власт от 1994 г.

Това обаче има неочакван ефект и на политическата сцена в Беларус се появяват свежи дамски лица. 38-годишната Циханоуская, Вераника Цапкала и Мария Калесникава вдъхват надежда на все повече беларуси за демократични промени в близо 10-милионната държава.

Цапкала и Калесникава са ръководели кампаниите на съпрузите си, които са заличени от бюлетината преди предстоящите избори на 9 август. Днес те са част от щаба на Циханоуская.

Валер Цапкала е бивш посланик на Беларус във Вашингтон и основател на високотехнологичния парк в Минск, а Виктар Бабарика – бивш ръководител на руската Белгазпромбанк. Те бяха приемани за най-голямата заплаха за Лукашенко. И двамата не бяха допуснати до участие. Освен че е отстранен от президентската надпревара, Бабарика е и в затвора по обвинение за присвояване, което той и привържениците му отхвърлят и определят като политическа поръчка.

Самата Циханоуская изпраща децата си в чужбина на сигурно място в рамките на Европейския съюз, след като получава заплахи, че ще ѝ бъдат отнети, ако не се откаже от изборите.

Нейната кампания започва на 19 юни, когато Централната избирателна комисия одобрява кандидатурата ѝ, издигната от инициативен комитет. Това се случва четири дни, след като същата комисия отхвърля молбата на съпруга ѝ, който по това време вече е в затвора. Той е задържан по обвинение в провеждане на нерегламентирани митинги.

По думите на Циханоуская Калесникава и Цапкала ѝ дават увереност и енергия. Тя споделя, че е имало моменти, в които ѝ се е искало да се откаже, но благодарение на подкрепата им не го е направила.

„Експертиза и ресурси, защото ние имаме напълно готови предизборни щабове. Имаме хора, които вече са работили заедно за постигане на една обща цел. Това е причината да се обединим“, обяснява Цапкала за това какво ги е накарало да се обединят.

Калесникава казва, че жените вървят напред въпреки продължаващите усилия на Лукашенко да ги спре. „В Беларус 55 процента от избирателите са жени – повече от половината. Това означава, че гласът ни трябва да бъде чут. По този начин те се опитват да ни изключат от политическия процес“, казва на свой ред Калесникава пред Current Time.

В момента Циханоуская е единствената жена кандидат за президент.

На фона на нарастващото обществено недоволство обединението на Циханоуская с Цапкала и Калесникава не само даде знак за нарастваща роля на жените в беларуската политика, но и предлага нова надежда, заявява Артьом Шрайбман, беларуски журналист и коментатор.

Политическият анализатор Валер Карбалевич смята, че Лукашенко е допуснал Циханоуская до изборите, защото не вижда никаква опасност в нейно лице. „Той смята, че беларусите трябва да избират между домакиня и по-мъдър, много по-опитен политик, за когото дори скептичните гласоподаватели ще гласуват.“

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

(Visited 9 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!