Три великолепни проекта за Стара Загора

На пресконференция днес в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Лена Драголова представи три проекта с участието на „Отворено общество“ в Стара Загора. И трите проекта са значими за развитието на децата и младите хора, за духа, ценностната им система, интелекта и емоционалната им интелигентност

Значими са за развитието на региона в посока среда, литературен туризъм, взаимоотношения и връзка деца-родители в семейството, изграждане на среда и система, създаващи личности.

Първият от тях – „Трансформации на четенето“ цели да привлече вниманието към книгите. Партньор е Регионална библиотека „Захарий Княжески” в Стара Загора, но целта е децата да открият и познават всичките над 30 домове на книгите в града на липите. Каузата на книгите не е загубена, книги ще продължава да има, докато хората продължават да имат нужда от тях. Библиотеките са хранители на духовната памет на човечеството и не бива да се губи надеждата за бъдещото поколение. Проектът се изпълнява с финансовото съдействие на Международния женски клуб – София. В Стара Загора ще бъде създадена и вече в голяма степен е факт, карта „Къде живеят книгите“ – библиотеки, издателства, печатници, книжни борси… Желаещите да участват в проекта ученици, освен в досъздаването на картата – най-напред на книжен носител, а след това и дигитална, ще трябва лично да отидат „на гости“ поне в няколко от домовете на книгите и да изпълнят поставени им задачи. Награди ще има за всички, винали през очертания маршрут.

Изключително интересен ще е и конкурса за буктрейлъри, които самите тийнейджъри да заснемат, представяйки интересно на връстниците си, а и на по-възрастните, любими свои книги в 3 минути. На желаещите ще бъде предоставена и техника за видеозаснемането, ако нямат такава. Най-добрите буктрейлъри ще получат награди и ще бъдат излъчени от телевизии, или качени в сайтове.

Интересен ще е и средношколският дебат за книгите и четенето. Изключително любопитна за всички старозагорци и гостите на града ще бъде изложбата на маломерни книги, част от уникалната колекция на Алберт Бенбасат,  български историк на книгата и издател.

Вторият проект предвижда през септември 2020 година в къща-музей „Гео Милев“ да бъде поставен интерактивен екскурзовод. Такъв вече има и се ползва с изключителна популярност и любопитство (пак по проект на „Отворено общество“) в музей „Чудомир“.

„Иновативно и интерактивно за Гео Милев“ е финансиран от Програмата “Ти и Лидл за по-добър живот“. Въвеждането на интерактивен екскурзовод в Къщата музей ще създаде нов творчески продукт, модерен прочит на наследените ценности и разбирането за значимостта на културния феномен Гео Милев. За гения на Гео Милев трябва да се говори с вдъхновение! Духът на експресивната поезия и огненото му слово, неспокойната творческа натура могат да се претворят с нови, съвременни средства.

Третият проект вече е доказал ефикасността си, но в други старозагорски училища. Влючени са нови и едно училище от Чирпан.
„Далеч ще стигнем, ако го направим“ е проект за разширяване на обхвата и подобряване на качеството на учене, за повишаване на образователните постижения и предотвратяване на ранното отпадане от училищната институция на малките ученици от уязвими общности. Този проект обаче касае всички желаещи да участват в него ученици и родителите им от определените класове и училища.  – ОУ „Г. Райчев“, СУ „Христо Смирненски“, ОУ „Г. Бакалов“ – в Стара Загора и СУ „П. Яворов“ в чирпан. Инвестицията в ранното детско образование води до положителни промени и ще се изплати в бъдеще, когато на порасналото малкото дете се наложи да взема трудни решения и да се ориентира в света, който ни заобикаля. Финансовата подкрепа е осигурена от Фондация „Тръст за социална алтернатива“ – София. В „Час по щастие“ децата ще могат да бъдат себе си без напрежение и оценки, ще могат да учат с усмивка чрез игри, а в общите занимания с участието на родителите – семейни отбори, ще се учат да партнират с любов на близките си. В „Час по щастие“ миналата година влизаха вече други старозагорски ученици и занятията преминаваха с изключителен успех под харизматичното ръководство на психолозите Минчо Николов и д-р Дончо Донев.


image0 (9K)