Три минути: Гешев бори руското влияние, но само на думи. 48 души от ДС искат в парламента. Как Китай „изяжда“ Русия

Три минути: Гешев бори руското влияние, но само на думи. 48 души от ДС искат в парламента. Как Китай "изяжда" Русия

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • България ще купува резервни части за АЕЦ от Русия
  • Кондьо в борбата срещу „джендъра“
  • Андрю Лойд Уебър

Служебното правителство твърди, че е готово за провеждането на изборите. Премиерът Гълъб Донев се оплака, че партиите използват кампанията, за да атакуват управлението му.

Кабинетът не се е отказал да изпрати на Европейската комисия планове за справедлив преход до края на годината. Това каза вицепремиерът Атанас Пеканов пред Свободна Европа.

Думите му дойдоха ден, след като евромисарката по регионално развитие каза, че Комисията е информирана от българското правителство, че „България няма да има интерес“ към изпълнението на плановете.

АЕЦ „Козлодуй“ ще закупи резервни части и материали от руски фирми. Това ще се случи благодарение на одобрено от служебното правителство изключение от санкциите, които ЕС наложи на Русия през 2014 г., каза министърът на енергетиката Росен Христов.

Гешев и руското влияние

Серия от мистериозни взривове и отравяне бележат последното десетилетие на българската оръжейна индустрия, която е сред основните доставчици на Украйна. Но на фона на нарастващите доказателства за руска намеса, растат и съмненията, че разследването ще стигне до истината, защото прокуратурата мълчи.

Тук можете да видите и документалния филм.

В същото време в Брюксел главният прокурор Иван Гешев твърди, че „българската прокуратура противодейства на руското влияние в страната и на Балканите“. Там той се срещна с евродепутати, сред които беше и Александър Йорданов от ГЕРБ-СДС, съобщи Клуб З.

БСП, ДС и Кондьо

Общо 48 сътрудници на репресивния апарат на бившата комунистическа власт – Държавна сигурност (ДС), са попаднали в кандидат-депутатските листи на партиите за предстоящите избори. Най-много от тях са в листите на БСП.

Известен чалга певец, лежал в затвора за трафик на хора и склоняване към проституция, е член на инициативен комитет срещу изучаването на „третия пол“ в Сливен. Как певецът Кондьо се включва в борбата срещу „джендъра“ в образованието на Корнелия Нинова и БСП, разказва Веселина Седларска от Клуб З.

Самата Нинова реши да се качи на пистов мотор по време на кампанията.

Войната в Украйна и военната помощ

Русия организира масирана атака с дронове срещу Киев, която доведе до жертви и ранени сред цивилното население. Ранени, сред които и деца, имаше и след атака в Запорожие. Президентът Володимир Зеленски посети позициите на украинската армия край Бахмут.

Киев съобщи, че назначеният от Русия началник на известния център за задържане в Нова Каховка в окупираната част на Херсонска област е бил „ликвидиран“.

Пентагонът обяви, че доставките на танковете „Ейбрамс“ за Украйна ще бъде ускорена.

Съединените щати са предложили на Словакия да ѝ продадат 12 нови хеликоптера Bell AH-1Z Viper с две трети отстъпка от цената, след като Братислава изпрати изтребители МиГ-29 в Украйна.

Си Дзинпин и Путин

Си Дзинпин приключи тридневното си посещение в Москва. Преди да си тръгне той подписа с Владимир Путин поредица от документи за „стратегическо сътрудничество“.

Си затвърди „неутралната позиция“ на Китай по отношение на руската инвазия в Украйна, а Путин не прие „китайския план“ за разрешаване на конфликта. Повече в това видео.

Срещите между двамата показаха, че руският лидер не е напълно изолиран. Китай пък показа, че има все по-решаваща роля в бъдещето на Русия. „Изяжда“ ли Китай Русия, пита Владимир Шопов.

НАТО, ООН и Иран

Шведският парламент одобри договорите за присъединяването на Швеция към НАТО. Засега обаче пътят на Стокхолм към алианса е блокиран от Унгария и Турция.

До дни Русия може да оглави Съвета за сигурност на ООН. Да, с президент, който се издирва за военни престъпления. Как обаче може да се избегне държава-агресор да оглави съвета на организация, която се опитва да опази мира? Стефан Попов дава няколко варианта.

Хиляди млади момичета в Иран страдат от неизвестно заболяване. Симптомите им са подобни, стотици се лекуват в болница. Граждани и власти говорят за предполагаеми отравяния, но никой не е поел отговорност. Диляна Теохарова разказва.

Две препоръки

„Четири лапи“ е единствената организация за защита на животните, която, освен в Турция, успя да помогне на място и в Сирия след земетресенията преди месец. В екипа ѝ са и двама българи. Те казват, че помощта, която оказват на животните там, е преди всичко помощ за хората.

7602 фалшиви български профила с общо над 267 000 последователи са премахнати от ТикТок след разследване на социалната мрежа срещу разпространението на неверни твърдения и руска дезинформация, пише Factcheck.bg.

Човек на деня

Повече от половин век той доминира на големите сцени на Бродуей и Уест Енд. На 22 март сър Андрю Лойд Уебър навърши 75 години. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ – преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)