Три минути: Гешев включи на турбо, а ВСС се готви да го махне. Дупката се върна, Еврото изчезна 

Три минути: Гешев включи на турбо, а ВСС се готви да го махне. Дупката се върна, Еврото изчезна 

Добро утро. Най-важното днес:

  • Петьо Еврото и бившата му жена
  • Атаката срещу бъдещото правителство
  • Клинт Истууд и Христофор Колумб

Днес Висшият съдебен съвет разглежда искането за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Ден по-рано прокуратурата обвини Петьо Еврото, известен като основна фигура в схемата “Осемте джуджета” – предполага се, че това е мрежа от магистрати за изземване на бизнеси. Петър Петров е обвинен за принуда и незаконни записи и е обявен за издирване.

Бившата му съпруга направи изявление пред Антикорупционния фонд и обвини Еврото, че контролира схема за уреждане на дела заедно със зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. Любена Павлова каза, че бившият ѝ съпруг е автор на заплашителното писмо, с което Гешев е бил призован да подаде оставка.

Случаят “Осемте джуджета” стана известен след твърдения на бившия собственик на асансьорния завод “Изамет”, че Еврото му е отнел бизнеса с помощта на прокурори. Новият собственик искаше да даде пресконференция в БТА, но не даде. Полицаи го арестуваха на входа на агенцията.

Часове по-рано въпросният Кристиян Христов се е свързал с бТВ и е разказал как е участвал в платени протести в подкрепа на главния прокурор и как Любена Павлова се вижда често с Иван Гешев.

Припомнете си как един пикап премина от бившия собственик на завода в ръцете на Кристиян Христов, а след това се оказа в семейството на бившия вътрешен министър Младен Маринов, който днес е депутат от ГЕРБ.

Високите обороти на Гешев стигнаха и до Варна. Кметът Иван Протних е бил призован като обвиняем за т.нар. дупка в центъра на града и за ремонта на спуканата тръба във Варненското езеро, съобщи БНТ. Ако намерите още малко време днес, можете да си припомните историята за дупката и панаира в Пловдив, както и перипетиите на фекалната тръба в езерото.

Борисов не дава имунитета, ПП-ДБ и ГЕРБ преговарят

Бившият премиер Бойко Борисов каза, че няма да се откаже от имунитета си на депутат. Очаква се главният прокурор Гешев да поиска сваляне на имунитета, за да го обвини за пране на пари заради т.нар. Барселонагейт. Става дума за купуването на една къща, в която живееше една жена, с която Борисов отрича да има общо.

По същия случай прокуратурата разпита бившата Мис България Ивайла Бакалова и бившия шеф на “Лукойл” Валентин Златев. “Мисля, че знам достатъчно, както и други хора знаят достатъчно, но ги е страх да говорят”, каза Бакалова.

След няколко години мълчание, прокуратурата повдигна случая едва сега. ПП-ДБ определиха това като атака срещу съставянето на правителство, която идва от “кохортата на президента”.

Прокуратурата разпита и бившия премиер Кирил Петков, който също каза, че има атака срещу бъдещото правителство. Тя тръгна от разпространения от Радостин Василев запис, за когото Петков каза, че е “инструмент на службите”.

Преговорите на Николай Денков и Мария Габриел с лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ продължават. Правят се промени в първоначално обявения състав на кабинет, пишат колегите в “Сега”.

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Отпорът на службите и цензурата при военните

Светкавичната война срещу бъдещото правителство започна заради една дума – служби. Намерението на ПП-ДБ да изчистят службите от руско влияние провокира войната срещу тях. Тук са фактите.

По време на комунизма БКП и диктаторът Тодор Живков два пъти искат България да се откаже от независимостта си и да стане част от СССР. За тези събития разказва новият документален филм „16-та република. Предателството на БКП“, чиято премиера беше снощи.

Колегите в “Булевард България” разказват за д-р Мирослав Ненков, който е бил принуден от ген. Мутафчийски да напусне ВМА заради медийните си изяви и критиката си към силните на деня.

Преди дни в Русе почина 29-годишна жена няколко часа след раждане. Това не е първият подобен случай. Вероятно няма да бъде и последният, освен ако не се намерят решения на фундаменталните проблеми на родилната грижа в България, пише Надежда Цекулова.

Две легенди

За него не е клише да се каже, че е икона. И то за няколко поколения. Навършвайки 93 години, той продължава да прави кино – след над 80 роли и повече от 50 години режисьорска работа. Клинт Истууд е човек на деня на Свободна Европа.

На финала се връщаме 6 века назад, за да се срещнем с Христофор Колумб. “Всъщност, Колумб тръгва поради грешка в изчисленията. Той мисли Земята за по-малка, отколкото е”, пише Пламен Асенов в поредицата си за великите европейци.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)