Три минути: Корнелия Нинова не се отказва да прави правителство. Подхвана и райския газ

Добро утро. Най-важното днес:

  • Нинова не връща мандата
  • Европа ще пести газ
  • Джоуи от „Приятели“

БСП ще опита да състави правителство, при условие че законодателната ѝ програма събере мнозинство. Ако обаче по-малко от 121 депутати подкрепят програмата, партията още в петък ще върне мандата, реши пленумът на партията.

Преди това БСП внесе в Народното събрание проект за законодателна програма до края на годината. Тя включва и номинирането на Бойко Рашков за шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ.

Преди да се заеме с темата за третия мандат, в качеството си на икономически министър, Корнелия Нинова обяви проверки за продажбата на диазотен оксид, известен като райски газ. БСП обеща законови промени, които да забранят продажбата му на лица под 18 години.

В това време…

Кабинетът установи, че Агенция „Пътна инфраструктура“ едностранно е прекратила всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Правителството изнася повече информация по този скандал в сряда – очаквайте детайлите на сайта на Свободна Европа.

Министерството на транспорта съобщи, че за първи път от 10 години Българските държавни железници са на печалба. За първите 6 месеца на годината счетоводната печалба на цялата група „Холдинг БДЖ“ ЕАД е в размер на 13,256 млн. лева.

Информацията кои политици и магистрати имат недекларирани сметки и имоти в чужбина ще остане в тайна, реши Административният съд – София-град. По-рано Антикорупционният фонд поиска от ДАНС тези данни. Агенцията отказа, сега съдът потвърди отказа.

Имате ли мнение по тази тема? Пишете ни на [email protected] или коментирайте на страницата ни във Facebook.

Какво може да постигне Украйна във войната

Страните от ЕС ще свият потреблението на газ, в случай че Русия изцяло спре доставките. Предстои доброволно намаляване на потреблението с 15% от август, което ще стане задължително при газова криза.

Руската армия е нанесла нови удари с крилати ракети в южната част на Украйна. Повредена е инфраструктурата на пристанището на Николаев.

Великобритания съобщи, че няма данни украински военен кораб и запаси от противокорабни ракети да са били разположени в пристанището на Одеса през уикенда. Кремъл точно с това оправдава ракетните си удари.

До два месеца Украйна може да си върне превзетия от Русия Херсон, прогнозира в студиото на Свободна Европа бившият военен министър Тодор Тагарев.

Властите в окупираните от Русия части на Донбас и в Херсонска област блокираха достъпа до Google. Обяснението е, че търсачката “насърчава тероризма и насилието срещу всички руснаци”.

Той воюва срещу Украйна над четири месеца, но изведнъж всичко се променя. Ефрейтор Иля Камински просто спира да изпълнява заповедите на руското командване. Не пропускайте тази история – Защо руски войници отказват да се бият в Украйна.

Ако този бюлетин ви помага да сте информирани, помогнете и вие на други хора – изпратете им този линк, за да се абонират.

Какво става при съседите

Откакто се изостри спорът между София и Скопие, един израз бързо набра обороти в България: „отстояване на националната ни идентичност„. Този израз няма общо с хуманитарното знание. Стефан Попов обяснява защо.

Сръбски и руски десни екстремисти се срещат, говорят си за православие и военна подготовка, обменят опит. Тези срещи изобщо не са безобидни.

Хърватия откри Пелешацкия мост, с който свързва южното си крайбрежие с останалата част от страната. С новия мост се заобикаля Босна и Херцеговина. Мостът е изграден от китайска компания, но финансирането е европейско.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате новините направо в телефона си.

И Човека на деня

Джоуи от „Приятели“. Става дума за актьора Мат Лебланк, който навърши 55. Въпреки че шоуто, което го направи световна звезда, приключи преди 18 години, ролята на привлекателния, сърцат, леко глуповат неуспешен актьор продължава да е най-голямото му постижение. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)