Три причини „Северен поток 2“ да не заработи преди края на 2021 г.

Три причини "Северен поток 2" да не заработи преди края на 2021 г.

Снимка: Bloomberg LP

Преди броени дни бяха споени последните две тръби от морската част на „Северен поток 2“ – на границата между Дания и Германия. Така трасето с дължина от 1200 километра по дъното на Балтийско море е готово, но ще минат месеци преди съоръжението да бъде въведено в търговска експлоатация.

Проектът успя да преодолее редица политически трудности и дори говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира преди дни, че проектът „просто не може да бъде спрян“. Но има поне три причини, които да не позволят руския природен газ да потече преди края на годината, пише европейското издание Politico.

Още по темата

Една от тях е довършителните технически дейности. Водната част на трасето е положена, но все още не е ясно какво се случва със съоръженията на сушата в Германия и в Русия. Освен това е нужно тръбите да бъдат почистени и проверени за течове и други потенциални проблеми. В зависимост от използваните технологии това може да отнеме около три месеца.

Все пак първата тръба по проекта беше завършена още в началото на лятото и вероятно необходимите действия са предприети и може да се очаква те да приключат всеки момент, тоест действително първите потоци газ могат да потекат действително след броени дни.

Експерти обаче отхвърлят тази възможност. Един от изпълнителите на подобни дейности, които бяха наети от Nord Stream 2 AG – Baker Hughes, отказа да се обвърже с проекта поради опасност от санкции от страна на САЩ. Същото направи и друга подобна компания – Bilfinger.

Така, че компанията действително съобщи, че работата е започнала по първата тръба, но не е ясно кой я извършва. Компанията, която извършва дейностите, трябва да издадат технически сертификат на проекта и само тогава експлоатацията може да започне.

„Северен поток 2“ се нуждае и от сертификат за безопасност, който да удостовери, че газопроводът може да функционира без проблем. Проектната компания беше наела за целта норвежката DNV GL, която също преустанови работата си по газопровода под заплахата от американски санкции. Все пак сертифициращата компания съобщи, че би се върнала, ако с това свое действие не нарушава законите.

Засега Nord Stream 2 AG не съобщава коя сертифицираща компания ще използва.

И на края – германските власти трябва да дадат разрешението за работа на газопровода. В понеделник ресорната агенция съобщи, че на 8 септември са получени всички документи по проекта и започва работата по издаване на разрешителното за експлоатацията. От съобщението става ясно, че това ще отнеме около четири месеца.

На фона на тези пречки е много малко вероятно Германия да получи първите доставки газ по „Северен поток 2“ преди началото на зимните месеци.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)