Три протеста блокират София, очакват се недоволни и от други градове

Снимка: Архив

Три протеста са планирани за днес в София. Представители на неработещи заради противоепидемичните мерки дейности, които не са получили подкрепа от държавата, искат оставката на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева. Те ще протестират пред Министерския съвет от 11,30 ч., подкрепени от движението „Изправи се.БГ“. Очаква се в София да пристигнат и недоволни от други градове.

Според данни на агенцията по заетостта, които цитира лидерът на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова, до края на декември одобрените за помощта от 24 лева на ден обезщетение за служителите са 14 500, но не е ясно колко хора реално са получили парите си.

Собственици на затворени фирми от Шумен, Плевен, Стара Загора и Бургас твърдят, че помощта, която е трябвало да бъде изплатена още до края на миналата година не е достигнала до тях и ще се включат в протеста днес.

До момента за възстановяване между 10 и 20 на сто от оборота са подадени 8200 заявления за 116 млн. лв., обяви в петък социалният министър Деница Сачева. По думите й, 4000 заявления са обработени и до края на другата седмица 30 млн. лв. ще бъдат изплатени на затворените бизнеси за компенсации. Тя коментира, че е имало забавяне на плащанията в резултат на огромния обем работа и на многото сгрешени банкови сметки на работници и служители.

В днешния неделен ден жители на столичните квартали „Кокаляне“ и „Панчарево“ също излизат на протест и ще блокират движението по пътя към Самоков в 16 часа. Това е пореден техен протест заради нерешените според тях от години проблеми с инфраструктурата и с честото прекъсване на електро- и водоподаването.

Днес се навършват и 200 дни от началото на антиправителствените протести в София. В 16 часа пред сградата на Министерския съвет недоволните от управлението на страната ще съберат на поредна демонстрация.

Протестиращи снощи – на 199-ия ден от протестите срещу властта, призоваха всички, които инициират каквото и да било събитие в 16.00 да бъдат на големия протест пред Министерски съвет.

„Хората се събудиха. Видяха, че въпреки всичко могат да изразяват своята гражданска позиция по един достоен начин. Този протест не само, че е жив, а ще продължава да го бъде, докато не се постигнат заявените категорични искания, а именно – оставката на Борисов, на Гешев и на цялото мракобесно за България управление“, „Повдигаме духа на българина. Няма шанс за това правителство. Ще се борим докрай 200, 200 дни, ако трябва и 2000. Няма да спираме“, заявиха още протестиращи пред БНР.

 


image0 (9K)