Тръгва производството на катамарани и тримарани в Силистра

Тръгва производството на катамарани и тримарани в Силистра

Снимка: Pixabay

В следващите месеци на вода ще бъде пуснат първият катамаран, произведен в Силистра. Това съобщи Калоян Радулов, управител на ELICA YARD, в рубриката „Бизнес в регионите“ в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Моделът Omaya 50P е създаден в колаборация с германското студио iYachts. Разработката на проекта отне девет месеца, а първият катамаран ще бъде за наши партньори от чартърната индустрия в Гърция, обясни Радулов.

Производствената база на компанията е в Силистра, като работата е две направления: серийно производство на плавателни съдове (под собствен бранд и като подизпълнител на други компании), както и производство на матрици и други композитни изделия за други корабостроителници.

„В момента изработваме т.нар. tooling или целия комплект от близо 40 вида матрици, нужни за производството на нашия катамаран. Основните материали за конструкцията са стъклени и карбонови нишки, както и винилестерни, полиестерни и епоксидни смоли“, каза събеседникът.

Дружеството внася карбоновите и стъклените фибри от Саудитска Арабия, Китай и САЩ, а смолите – от Европа. Ще се използват двигатели на Yanmar (с вътрешно горене) и Torqeedo (електрически). Пандемията стана причина за увеличаване на сроковете за доставка на материалите от седмици на месеци, добави събеседникът.

Решението за навлизане в сектора на катамараните е в резултат и на опита на ELICA в машиностроенето – групата от години произвежда машини и оборудване за обработка на зърно, семена и храни.

Компанията вече има запитвания за Omaya 50P от Германия, Австрия, Австралия, Нова Зеландия, Белгия, както и от България. Отделно работи и по модела Omaya 36P – уикендър катамаран, който ще е с технологични новости и ще е подходящ за по-кратки плавания.

„Идеята е да направим модела гъвкав – да може да се използва както в хубаво, така и в лошо време. Да има възможност да се надгражда след покупката и клиентът да си прави различни конфигурации“, коментира гостът.

Партньорствата с чуждестранни компании са друго направление в развитието на компанията. ELICA YARD произвежда матрици за производителя Alva Yachts и по-точно за 60-футовия им катамаран Ocean Eco.

„Скоро очакваме да ни възложат цялостното строителство на техния катамаран“, каза Радулов.

В базата в Силистра произвеждат и състезателния тримаран Marlin 33 за компанията Marlin Trimarans (основана от датски и германски предприемачи). Вече сме произвели всички композитни детайли за тримарана, предстои сглобяване на лодката, боядисване и финиширане на повърхностите, обясни Калоян Радулов.

Силистренската корабостроителница се сблъсква с недостига на квалифицирани специалисти в региона и затова е въвела специална тренировъчна програма, през която минават всички служители.

Още вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)