„Тръмп карта“. Как схема, измислена в Северна Македония, точи милиони от американци

"Тръмп карта". Как схема, измислена в Северна Македония, точи милиони от американци

През миналия септември Анн Братън попада на реклама, която ѝ обещава да забогатее. На пръв поглед изглежда, че една дребна инвестиция ще я превърне в милионер. Достатъчно е да си купи от така наречените „Тръмп карти“ – пластики, наподобяващи банкова карта с лика на Доналд Тръмп, всяка от които е „предварително заредена“ с 200 хил. долара.

86-годишната американка изчислява, че с вложения от само 6 хил. долара, ще има възвръщаемост от 4 милиона. Тя не знае, че зад „възможността“ за богатство стои измамническа група от Северна Македония, която няма нищо общо с 45-ия президент на САЩ, освен че употребява популярността му.

Скрийншот на уебсайт, в който се продават фалшивите "Тръмп карти"


Скрийншот на уебсайт, в който се продават фалшивите „Тръмп карти“

Стотици американски граждани стават жертва на измамата. Схемата стъпва върху уебсайтове, чиито домейни са регистрирани в Исландия. Сайтовете продават фалшиви стоки през криптирани канали в приложението Телеграм.

Разследване на Балканската служба на Свободна Европа (RFE/RL) откри, че с измамата са свързани поне 69 души. Голяма част от участниците в нея живеят във Велес, Северна Македония. Градът стана известен още по време на кандидатпрезидентската кампания на Тръмп през 2016 г. с това, че беше дом на множество сайтове за фалшиви новини, генериращи висок трафик в социалната мрежа Фейсбук в подкрепа на републиканеца.

Във Велес има висока безработица. Поне 45 от разкритите 69 създатели на фалшиво съдържание са от града. Кметът Марко Колев казва пред Свободна Европа, че случващото се е нещо като публична тайна, но няма конкретни доказателства, които да помогнат за разплитането на схемата.

Как работи схемата?

Подвеждащи реклами, които промотират т. нар. „Тръмп карти“, твърдят, че те символизират валута, която ще бъде ценна, когато „Тръмп се върне на власт“. Схемата се движи чрез над 80 криптирани канала в Телеграм. Голяма част от собствениците им са базирани в Северна Македония. Следите им са труднопроследими.

Македонският град Велес става известен през 2016 г., когато става ясно, че в него са базирани над 100 сайта за фалшиви новини


Македонският град Велес става известен през 2016 г., когато става ясно, че в него са базирани над 100 сайта за фалшиви новини

„Тръмп картата“, която Анн Братън е закупила, се предлага в такъв криптиран канал в Телеграм. Той работи от септември 2023 г. Съдържа инструкции на македонски, които таргетират американски граждани чрез фалшиви снимки и дийпфейк видеа на известни личности.

Този тип реклами излизат в англоговорящи канали, в които участват почитатели на бившия американски президент. Споделят се и конспиративни теории срещу администрацията на Джо Байдън.

В период от 4 месеца са открити над 150 реклами в Телеграм, съдържащи фалшиви снимки и видеа, които примамват поддръжници на Тръмп.

Сред разпознаваемите лица, използвани от измамниците, са предприемачът Елон Мъск, актьорите Джеймс Уудс и Ръсел Бранд, политическите коментатори Тъкър Карлсън и Бен Шапиро, Доналд Тръмп-младши и Иванка Тръмп.

Към оригинална снимка на Елон Мъск от януари 2023 г. (вдясно) е добавена т.нар. Тръмп карта, която Мъск уж рекламира.


Към оригинална снимка на Елон Мъск от януари 2023 г. (вдясно) е добавена т.нар. Тръмп карта, която Мъск уж рекламира.

Включено е и дийпфейк видео на бившия президент на САЩ, който привидно рекламира картите с лика му и ги нарича уникален продукт, който ще донесе пари на всички.

Рекламите водят до сайтове с идентично съдържание – т.нар. сайтове гъби. Анализирани са 88 такива. Всеки от тях е регистриран чрез платформата Namecheap, и е базиран в Рейкявик, Исландия.

Исландските власти разследват случая, но срещат трудности, защото не могат да стигнат до информация за собствеността на уебсайтовете.

Гражданинът Борче Велковски е притежавал уебсайт, чрез който се продава една от версиите на картите с лика на Тръмп. „Участието ми в схемата е безобидно. Името ми присъства, защото колегите ми трябва да запазят анонимност и аз получавах процент от печалбите“, казва той.

Обещава да свали сайта и това се случва няколко дни след разговора му с Балканската служба на Свободна Европа.

Уебсайтът на Борче Велковски


Уебсайтът на Борче Велковски

Платформата CopeCart

Балканската служба на Свободна Европа установява, че сайтовете, които мамят американци да купуват мними банкови карти, са свързани с платформата CopeCart, която оперира от януари 2022 г. насам. Над 80 от сайтовете, които продават „Тръмп карта“, са свързани с клона на CopeCart в щата Флорида.

Представител на платформата твърди, че CopeCart не продава директно продукти. Допълва, че практиката на компанията е да поддържа онлайн пазар, в който различни продавачи да предлагат стоките си и да се отчитат с процент от продажбите.

„Не толерираме измами. Оплакванията за такива трябва да се насочват към съответните продавачи“, твърди пред Свободна Европа мениджърът на CopeCart във Флорида. И добавя, че стриктно се спазват всички процедури по безопасност.

Компанията настоява, че има „строга политика на нулева толерантност по отношение на продажбата на определени продукти“. Всички оферти, подобни на мемориални предмети, трябва да съдържат информация, че са „без парична стойност“.

Всички продукти, разгледани от Свободна Европа, включват предупреждение в описанието си, че са сувенири.

Печалбите и реакцията на властите

По данни на Службата за публични приходи на Северна Македония през последните две години 98 лица на възраст под 35 години от град Велес и околностите са декларирали доходи за общо 634 198 939 денара (около 11 млн. долара) от САЩ. По-голямата част от тях се твърди, че са генерирани от маркетингови и интернет услуги, съобщават от службата.

Блажо Трандофилов, директор на македонската Служба за финансово разузнаване, която се бори с прането на пари и финансирането на тероризма, заяви пред Свободна Европа, че по-голямата част от незаконните приходи на подобни групи остават незабелязани и част от средствата им може да са получени в други държави.

„Ако някой съобщи [за достоверно престъпление] на американските разузнавателни служби, процедурата е такава, че те ще ни информират“, каза Трандофилов. „Ние обаче не сме получавали такива уведомления или сигнали за измами.“

В отговор на запитване на RFE/RL, засягащо македонските измамници, от ФБР заявиха, че „по правило не правят никакви изявления за евентуални текущи разследвания“.

Твърде хубаво, за да е истина

Пенсионираният агент на ФБР Скот Е. предупреждава, че ако нещо звучи твърде хубаво, за да е истина, то най-вероятно е измама. Напомня и за центъра за оплаквания от интернет престъпления, който ФБР има и работи 24 часа в денонощието.

Хора като Анна Братън обаче рядко сигнализират в институциите, че са станали жертва на измама. Самата тя признава, че не го е направила. Причината е, че все още „чака последния шанс“ да си възвърне поне част от парите.

На този фон тя неотдавна получава обаждане от името на компания, която „поддържа“ фалшивите банкови карти с лика на Тръмп, като ѝ казват, че ще загуби цялата си инвестиция, ако не предостави още 400 долара.

Но Братън се зарекла да опита още веднъж да спаси по някакъв начин инвестицията си, преди да се обърне към ФБР.

„Какво бихте направили вие?“, пита тя.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)