Тръмп обяви Куба за спонсор на тероризма. Байдън посочи нов шеф на ЦРУ

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви в понеделник, че поставя Куба отново в списъка на САЩ с държави, които са спонсори на тероризма. Държавният секретар Майк Помпео каза, че Куба е включена в „черния списък“ заради „системно предоставяне на помощ за действия на международния тероризъм“, като приема бегълци от правосъдието в САЩ, както и лидери на бунтовническата Национална освободителна армия на Колумбия.

Помпео също спомена подкрепата на комунистическа Куба за лидера на Венецуела Николас Мадуро, което му е позволило да създаде „гостоприемна среда за международни терористи да живеят и да действат от Венецуела“.

Бившият президент Барак Обама извади Куба от терористичния списък през 2015 г., което доведе до възстановяване на дипломатическите отношения между Вашингтон и Хавана. Доналд Тръмп увеличи санкциите срещу островната държава и отмени голяма част от стъпките на Обама.

Решението на администрацията на Тръмп на практика връзва ръцете на следващото управление на Джо Байдън, на което ще му трябват месеци, за да премине през процедурите, необходими за изваждането на Куба от списъка.

В това време избраният за президент Байдън посочи своя избор за следващ директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ. Това е дипломатът от кариерата и бивш посланик в Русия Уилям Бърнс.

„Бил Бърнс е изключителен дипломат, който е работил в продължение на десетилетия на световната сцена, за да бъде нашата страна безопасна и сигурна“, каза Байдън в съобщение от понеделник.

„Той споделя моето дълбоко убеждение, че разузнаването трябва да е аполитично и че отдадените професионалисти в разузнаването заслужават благодарност и уважение“.

В своята 33-годишна дипломатическа кариера Бърнс е бил също посланик в Йордания и главен преговарящ на тайните разговори, довели до ядрената сделка с Иран през 2015 г. по време на управлението на Барак Обама.

Бърнс е заявявал, че ще работи за връщането на САЩ към ядреното споразумение. През 2018 г. Вашингтон го напусна едностранно по решение на Доналд Тръмп.

64-годишният Бърнс в момента е президент на Фондацията за международен мир на Карнеги. Джо Байдън трябва да поеме властта на церемония на 20 януари.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)