Трябва да се преоцени забраната за извършване на профилактични прегледи, включително диагностични

Трябва да се преоцени забраната за извършване на профилактични прегледи, включително диагностични. Това заяви в предаването „Преди всички“ на БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Дейността на лечебните заведения извън Covid-19 е свита до минимум, посочи той и предупреди, че диагностиката на хора с онкологични заболявания е застрашена, което за някои от тях може да се окаже фатално.

У нас се откриват средномесечно около 3 хиляди нови случая на онкологични заболявания. В момента диагностичните методи са блокирани и на практика остават много недиагностицирани случаи. Така за част от хората ненавременното откриване на заболяването може да означава по-тежко или неблагоприятно протичане на заболяването, обясни Кацаров.

Подходът около Covid поставя всички лечебни заведения в много тежко положение, обемът дейности е свит до 25-30% от обичайния, каза Стойчо Кацаров.

В разгара на кризата, когато очакваме да има най-много пациенти, сме в ситуация, в която лечебните заведения са оставени без финансиране, а на много места медицински персонал се пуска в платен и неплатен отпуск, изтъкна той.

Според Кацаров системата има достатъчно капацитет да посрещне Covid-19, но има нужда да бъдат подкрепени лечебните заведения финансово, тоест да им се плати в тази извънредна ситуация по различен начин от обичайния.

По данни на Министерството на здравеопазването до момента у нас са проведени малко над 15 хиляди теста.

Трябва спешно да се преразгледа решението за тестовете и двата вида тестове да станат масови, отбеляза д-р Стойчо Кацаров.


image0 (9K)