Туристите на SpaceX се завърнаха на Земята

Четиримата туристи, които излетяха в Космоса с капсулата на SpaceX, кацнаха в Атлантическия океан край бреговете на Флорида, предаде АФП.

Пътниците прекараха прекараха три дни в Космоса. Първата орбитална мисия в историята без професионални астронавти на борда приключи успешно.

Кацането бе осъществено около 19:00 часа местно време (23.00 GMT).

Четири големи парашута забавиха спускането на капсулата, преди тя да кацне във водата, а пътниците бяха изведени с лодките на SpaceX.

Екипът на борда се състоеше от четирима души: милиардерът Джаред Айзакман, 29-годишната Хейли Арсенау – медик, преборил рака, Крис Семброски – ветеран от американските военновъздушни сили (който е получил мястото си в капсулата благодарение на онлайн томбола), и инженерът и геолог Сиан Проктър.

Космическите туристи излязоха широко усмихнати.

След това те се насочиха към космическия център Кенеди, откъдето в сряда започна мисията им.

Декларираната цел на мисията, наречена Вдъхновение4, беше да насърчи демократизирането на космоса, като докаже, че космосът е достъпен за екипажи, които нито са били подбирани, нито са тренирали от години.

„Поздравления @Inspiration4x !!!“, написа основателят на SpaceX Илон Мъск в Туитър след кацането.

Екипажът на Inspiration4 в продължение на шест месеца премина обучение. За сравнение професионалните астронавти тренират с години.

По време на полета се наблюдаваха жизнените показатели на членовете, включително сърдечната честота, съня, нивата на кислород в кръвта и когнитивните способности, за да се проучат ефектите на космоса върху начинаещи.

Но те също се насладиха на гледката чрез чисто нов купол за наблюдение, поставен върху капсулата, разговаряха с актьора Том Круз от кораба, хапнаха пица и слушаха музика.
 

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)