Туристическият бранш против локдаун при наличие на ваксини

Категорично се противопоставяме на всякакво затваряне на бизнеси при наличието на достатъчно ваксини, заявяват от Конфедерацията на българския туристически бизнес /КБТБ/.

„Отказваме да носим отговорност за чуждата безотговорност и да поемаме на плещите си неспособността на здравния министър да се справи с кризата и да убеди хората да се ваксинират“, се посочва в изявлението на организацията, предаде БТА.

image0 (9K)

От КБТБ настояват за спешно разработване на ясни икономически мерки, както и за спешна ревизия на Националния план за справяне с Ковид 19.

„Омръзна ни да слушаме, че нямало да има затваряне на заведения! Ограничаването на нощните клубове с работно време до 23.00 часа означава затваряне, а намаляване на капацитета до 30 на сто без допълнителна подкрепа е фалит!“, посочват от КБТБ.

Според организацията властите ги канят на разговори с предрешен резултат и с единствена цел да ги откажат да отстояват правата си. „Няма да допуснем подобна гавра с бизнеса и хората, работещи в сектора ресторантьорство и хотелиерство“, заявяват от КБТБ.

В съобщението се посочва, че вчера близо три часа от организацията са обсъждали с представители на властта слабостите на приетия от правителството Национален оперативен план за справяне с Ковид 19 и необходимостта от спешната му ревизия. Всички присъстващи на срещата са достигнали до извода, че предвидените в плана здравни мерки е необходимо да бъдат променени, за да отчетат наученото досега и най-вече да съобразят необходимостта от затваряне на бизнеси с реалната възможност на здравната система да се справи с подема на заразата.

„Убедихме представителите на правителството и в това, че без икономически мерки, ограничаването или затварянето на бизнеси е немислимо, говорихме за по-строг контрол и постъпки от страна на бизнеса, с които без налагането на рестрикции да се ограничи разпространението на COVID-19“, пише в позицията.

В нея се посочва още, че вместо спазване на поетите ангажименти и предприемане на адекватни действия от страна на държавата за справяне с кризата, часове след проведената среща, бизнесът е разбрал от медиите, че в понеделник предстои ново затваряне.

Според конфедерацията срещата, макар и конструктивна, се е оказала безсмислена, защото служебният министър на здравеопазването е направил паралелна с вирусолози, епидемиолози и инфекционисти. „И вместо усилията, действията и целите ни да са общи, оказва се, че решенията са взети, нашите аргументи остават нечути, а проведената среща – само прах в очите на бизнеса“, заявяват от КБТБ.

„Изказването на заместник-министъра на здравеопазването д-р Александър Златанов, който обяви предстоящо затягане на мерките, при това на някакъв измислен регионален принцип, но със национална заповед е повече от недопустимо. Тази сутрин същото направи и временният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров“, посочват от КБТБ. От Конфедерацията уточняват, че днес им предстои среща с министъра на икономиката Кирил Петков, като изразяват надежда, че там няма да се получи същото – да си говорят едно, а по телевизията да гледат съвсем друго.

https://www.dnes.bg/………….

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!