Турция заплаши да изпрати терористите от ИДИЛ в родните им европейски страни

Турция ще изпрати заловените терористи от „Ислямска държава“ обратно в родните им страни, заплаши министърът на вътрешните работи на страната Сюлейман Сойлу, цитиран от европейската редакция на Politico и Агенция „Фокус“.

Министърът разкритикува европейските правителства за техния отказ да си приберат сънародниците, присъединили се към терористичната организация.

„Това е неприемливо за нас. Също така е безотговорно“, заяви той. „Ще изпратим заловените членове на „Даеш“ (ИД) в техните страни“.

Правителствата на страните-членки от ЕС не са единодушни дали да репатрират своите хора, заминали в Сирия, за да се бият в редиците на джихадистката групировка.

Франция последно се обяви за връщането им и изправянето им пред правосъдеито. Германия е избрала да остави своите граждани в ръцете на кюрдските бойци и репатрира само някои деца и жени.

Въпреки това много терористи са избягали от кюрдските лагери, откакто Турция започна военната операция в Северна Сирия, а някои са били заловени отново от турските сили.

В интервю за LBC в четвъртък, Доналд Тръмп каза, че САЩ са предложили да върнат бойци на „Ислямска държава“ обратно на техните правителства.

„Ние предложихме да върнем тези от Обединеното кралство на Обединеното кралство, но те не ги искат. Ние предложихме на Франция, предложихме на Германия…“

Президентът обаче заяви, че европейските държави са склонни да ги приемат. „Те дойдоха от вашата територия, а вие момчета … не искате да ги върнете обратно“.

epicenter.bg

(Visited 3 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)