Турция арестува 10 адмирали по подозрения, че готвят преврат

Проектът за новия канал предизвика протести в Истанбул

Турция арестува в неделя десет бивши военни адмирали, след като подписаха отворено писмо в защита на Конвенцията от Монтрьо. Други четирима бяха привикани на разпити. Подозренията на турските власти са, че те са замесени в заговор за преврат срещу режима на Реджеп Тайип Ердоган.

Споразумението от Монтрьо е подписано през 1936 г. и установява правомощията на Турция в района на Босфора и Дарданелите. Целта му е да гарантира достъпа на транспортни и търговски линии в мирно време, както и да контролира навлизането на чуждестранни военни и товарни кораби.

Писмото в защита на Конвенцията от Монтрьо беше подписано от 104 бивши високопоставени офицери от турския флот във връзка с одобрения на 31 март план за изграждане на „Канал Истанбул“. Той ще свързва Черно и Мраморно море, паралелно с Босфора.

Според подписалите писмото създаването на канала може да постави под въпрос действието на Конвенцията, която играе важна роля за влиянието на страната в региона. Управляващите обаче смятат, че актът им всъщност цели военен преврат.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)