НАЙ-НОВИ:

Тъжна вест: Почина голям български писател

Тази нощ в столично лечебно заведение на 81-годишна възраст от този свят си отиде големият български писател и драматург Георги Данаилов, информира „Е79“. До последните си мигове писателят е бил в любимата си къща в село Ковачевица. Тази неделя здравословното му състояние се е влошило и синът му го завел в столична болница, където издъхнал.

Преди около 40 години Георги Данаилов си купува 150-годишна къща в родопския бисер – село Ковачевица. Тогава селцето е много западнало и забравено от всички. Данаилов описва живота там в книгата си „Къща отвъд света“, след което се надига модерната вълна – Ковачевица. И става престижно да имаш къща там. И други културни дейци бягат от шумния град и се заселват в Ковачевица.

Георги Данаилов е роден на 8 януари 1936 година в София. Потомък е на известен свищовски род. Внук е на акад. проф. Георги Тодоров Данаилов, както и правнук на Марко Балабанов, първият външен министър на България след Освобождението на страната. През 1950 г. семейството му е интернирано и се връща в Свищов. Завършва и преподава химия, но с литература се занимава от студентските си години.

Голяма популярност получава още с първите си книги: „Деца играят вън“, „При никого“, „Убийството на Моцарт“, „До Чикаго и назад, сто години по-късно“. Автор е на много пиеси и филмови сценарии: „Хирурзи“, „Похищение в черно“, „За къде пътувате?“, „А сега накъде?“ (заедно с Рангел Вълчанов), „Лагерът“ (заедно с Георги Дюлгеров).

Световно признание и литературни награди получава и с последните си литературни творби „Къща отвъд света“, „Спомени за градския идиот“, „За Жан Жак Русо“ (есе), „Усмивката на Пан“ (есе за Стефан Гечев), „Доколкото си спомням“ (в три части), „Весела книга за българския народ“.

Книги и пиеси на Георги Данаилов са превеждани на арменски, руски, немски, полски, румънски, словашки, чешки и други езици. Пиесите му са играни в Москва, Ленинград, Чешка Будейовица, Бърно, Братислава, Варшава, Тбилиси, Ереван. Носител на призове от международни фестивали в Кан, Москва, Техеран, Сан Себастиан.

От 1993 до 1995 г. Георги Данаилов е председател на Агенцията за българите в чужбина. ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon