Тънкости при варене на спагети

Италианската кухня отдавна е навлязла и по нашите ширини – с пиците, пастата, по-рядко лазаня. Вкусните им ястия определено се харесват и у нас, но въпросът е можем ли да ги приготвим. Защото за една манджа не е важно само да я сготвиш, а да я направиш правилно, да добавиш или не всичко, което е необходимо, при това в точния момент.

Освен това използването на топлинна обработка и постоянното разбъркване и поглеждане към котлона също влизат във важните правила за готвене. И тъй като спагетите доста често се оказват малкото камъче, което препъва иначе добрата домакиня, ще опишем как да си сварите спагетите стъпка по стъпка. Нищо сложно няма в процеса, но като всяко първо нещо изисква особено голямо внимание.

[ad id=“236999″]

1. Необходима ви е голяма тенджера, в която да се събира повечко вода. За спагетите трябва да сметнете по 1 л на около 100 г спагети.

2. Не добавяйте сол преди водата да е завряла, защото така ще направите процеса по-бавен. Подправката се слага едва, когато водата ври. Количеството сол е 1 с.л на 1 л вода. Някои домакини добавят и 1 с.л олио. И тъй като не стана ясно – солта и олиото добавяме, за да не залепнат спагетите и да не се разварят.

3. Следващата стъпка е да сложим спагетите – хващате цялото снопче и го слагате в тенджерата вертикално. Тя започва да омеква и постепенно става лесна за контролиране – наместете я с онази дълга вилица с два зъба, която си купихте с комплекта черпаци, преси за пюре и лъжици с дупки.

4. След като сложите спагетите, погледнете часовника и отмерете времето, което е указано на опаковката им.

5. Котлонът не се намалява – спагетите трябва да си поврат.

6. Варят се без капак, за да не изкипи водата.

[ad id=“237001″]

7. Проверявайте от време на време докъде е стигнал процесът на варене и разбърквайте много внимателно спагетите.

8. Въпреки това, което пише на опаковката, ако на вас ви се струва, че не са готови, изчакайте още малко, за да не останат сурови.

9. Трябва да ги изцедим, когато са омекнали. Отдръпнете от котлона и добавете 2 ч.ч по-хладка вода, за да спрете процеса на варене. След това изцедете спагетите от водата с помощта на гевгир – процедурата се прави над мивката. Отцедете добре.

10. Не си помисляйте да изчакате водата да изстине и тогава да ги отцедите – процедурата се извършва докато са съвсем горещи.

11. Не оставяйте спагетите под течащата вода.

[ad id=“225664″]

12. След като се отцедят, върнете ги вече в празната тенджера и започнете да правите сос по желание. Ако предпочитате може да добавите и парче масло на спагетите, за да станат по-сочни.

13. Съветваме ви да не правите соса и спагетите в едно и също време, особено ако сте новак. След като сте започнали варенето, изчакайте да приключи и тогава се захванете с желаната заливка.

14. Истински вкусни спагетите ще станат, ако ги оставите да поврат за няколко минути вътре в соса

Източник: gotvach.bg

(Visited 150 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.