Т

Личностите на Стара Загора в „Кой кой е“ са подредени по азбучен ред, а не по време или значимост. Целта е създаването на местна „Уйкипедия“, която всички заедно да попълваме, запазвайки старозагорци завинаги живи.

А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О

 

П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ь Ю Я

Танка Господинова ТАЧЕВА; 24.09.1961 г., Стара Загора; учител по български език и литература; висше образование българска филология; постижения: квалификационна степен, издадено помагало по литература: „В помощ на седмокласниците“.

Хоби: общуване с природата, пътувания, художествена литература

Девиз: Няма непоправими неща.


Таньо Димитров ТАНЕВ; 11.11.1945 г., Стара Загора; учител по математика и физика; висше образование

Хоби: шах и музика

Девиз: Инвестициите в образованието са стратегически и многократно възвращаеми.


 

Таньо Маринов МАРИНОВ; 11.02.1974 г., Чирпан; богослов, висше образование

Девиз: Добро име струва повече от скъпоценно миро.


 

Таньо Стоянов КЛИСУРОВ; 23. 05. 1944 г., Мъглиж; филолог; висше образование; постижения: награда на СБП за поезия, „Южна пролет“ в Хасково за първа книга, награда „Николай Лилиев“;

Девиз: Човек се учи трудно да говори, но два пъти по-трудно да мълчи.


 

Таньо Теодоров ДЕМИРЕВ; 21. 04. 1976 г., Стара Загора; музикален редактор и звукорежисьор; средно образование.

Хоби: риболов, автомобили, F1, шофиране.


Таньо Тотев Иванов

Оркестрант-тъпан и певец-солист в мъжки хор в АНПТ „Зорница”.


Таня Гоева ГОЕВА; 08.03.1955 г., Стара Загора; архитект; висше образование; проект и реализации на жилищни, обществени и промишлени сгради;

Хоби: рисува.

Девиз: Не правим нищо повече от това, което е професионално.


 

Таня Гочева ТАНЕВА; 18.11.1961 г.; психолог; висше образование; научна област: организация и трудова психология, бизнеспсихология, психология на риска.

Хоби: Музика

Девиз: Dum spiro spero.


tania ivanova_resizedТаня Славова Иванова

Родена на 22 октомври 1978 г. в Стара Загора, в се­мейството на Слави и Николина Петрови. Има брат Петър. Завършва XI-то ОУ „Н.Лилиев”, ТЕ „Джон Атанасов”, специалност съобщителна техника, в града и Свободен университет „Черноризец Хра­бър”, специалност българска народна хореография, във Варна. Танцьорка-солистка е в АНПТ „Зорница” (1992 – 1998). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната. От 2003 година живее и работи в София. Има съпруг Валентин и дъщеря Виктория.

*Таня от трети клас започва да се занимава с народни танци. Участвала е в ДЮА „Загорче”. От 1998 г. е артист-балетист във ФА „Загоре”. Со­листка е във фолклорна формация „Източен вятър”, заедно със съп­руга си.

Съпругът ѝ Валентин завършва Академия за танцово и музикално из­куство, специалност българска народна хореография, в Пловдив. Иг­рал е народни танци във ФА „Тракия” в Пловдив, във формация „Ет­ника” и в групата на Нешка Робева.

tania kalinova_resizedТаня Христова Калинова

Родена на 17 февруари 1970 г. в Хасково. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” в Стара Загора. Участва с ансамбъла в концерти в града и страната. Солистка в танците „Жеравненски”, „Пирински” и др.


 

Тенко Петров КАЛАЙДЖИЕВ; 30. 06.1947 г.; културен деец; висше образование – специалност културология; директор на Агенция „Музика“ Стара Загора; завършил специализация по бизнес управление и управление на ресурсите.


 

Тенчо Желев ТЕНЕВ; 01.05.1957 г., с. Троян, Хасковско; музикант; висше образование; над 6000 участия пред публика, диригент на Духовия оркестър в Стара Загора

Хоби: Радиоелектроника, кулинария, природолюбител

Девиз: Да живеем по християнски! Какво повече ни е нужно?


Теньо Минчев Тенев; 03.03.1954 г.; футболист; учител по физкултура; висше образо­вание – НСА; бивш български футболист, дефанзивен полузащитник. Роден е в село Любеново, Старозагорско. Има 4 мача за „А“ националния отбор, шампион но България по футбол с ФК „Берое“ 1986 г.

Хоби: да чете книги, да гледа филми, да се разхожда.

Девиз: Винаги да побеждавам, да вървя напред.


teodora miikova_resizedТеодора Тошева Мийкова

Родена на 17 април 1992 г. в Стара Загора, в семейст­вото на Тошо и Дияна Мийкови. Завършва ОУ „Са­мара” и ПГСАГ „Лубор Байер”, специалност строител­ство и архитектура, в града и учи в МГУ „Св. Ив. Рил­ски”, специалност маркшайдерство и геодезия, в Со­фия. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (от 2002). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната и в турне до Гърция.

*Майка ѝ Дияна е народна певица.

Теодора е солистка в „Шопски танц”.


tinka stancheva_resizedТинка Динева Станчева

Родена на 5 ноември 1961 г. в Стара Загора, в семейст­вото на Диньо и Малама Ройдеви. Има сестра Мария. Завършва I-во ОУ „Г.Бакалов” и ТЕТ „Г.С.Раковски”, специалност електротехника, в града. Работи като настройчик в ЗЗУ и в Ет „Диксан – DSU” – автосер­визни услуги, в Стара Загора. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (1976 – 1980). Участва с ансамбъла в кон­церти в града и страната. Има съпруг Динко и дъ­щери – Диана и Мирена.


Тихомир Бонев ДИМИТРОВ; 13. 10. 1958 г.; икономист; висше образование


Тихомир Петков Етърски; 30.01.1952 г.; журналист; драматичен артист; висше образование; 1986 г. награда за поезия от литературен конкурс „Хора на път“

Хоби: туризъм, гъбарство


todor cenov_resizedТодор Александров Ценов

Роден на 26 февруари 1944 г. в с. Княжева махала, Михайловградско, в семейството на Александър Ценов Ватов и Евдокия Харалампиева. Има сестра Цветанка. Завършва основно образование в село Крива бара, Михайловградско, средно – в Дър­жавно хореографско училище в София, и висше – във ВМПИ в Пловдив. Работи в Образцово на­родно читалище „Цвят” като хореограф и в Окръжен народен съвет за култура, като методист-инспектор, във Видин; в Окръ­жен народен съвет – Окръжен съвет за култура, като методист по танцово изкуство и сътрудник в Комитета за култура в София; в Български културно-информационен център в Москва, СССР; преподавател по български народни танци в СОУ „Св.св. Кирил и Методий” във Видин (1993 – 2007). Награден е с орден „Св.св. Кирил и Методий” – трета степен, със златни медали на репуб­ликански фестивали и като ръководител на представителен ко­лектив. От 1 януари до 30 юни 1968 година е завеждащ културно-масовата работа в читалищното настоятелство и хореограф на ансамбъл „Зорница” в Стара Загора. Постановчик е на три танца. Има съпруга Надка Петрова Ценова и син Виктор.

*Съпругата му Надка е медицинска сестра.

Синът им Виктор е учител.


Тодор Грудев Грудев; 24.11.1938 г.; съдия по борба; висше образование – икономика; заслужил съдия на България, носител на златна свирка на FILA, съдийствал на 6 последователни олимпийски игри.

Хоби: коне

Девиз: Не обичам „работливите хора“, а тези, които вършат работа.


Тодор Димитров ДИМИТРОВ, д-р; 25.04.1946г., зооинженер; висше образование; научно направление: проучване върху естествените инхиботорни съставки на млякото, микрофлора на млякото, закваски за кисело мляко, технологии за производство на млечни продукти; има защитена докторска дисертация през 1985 г.; научни публикации, научно-популярни, има издадени ръководства и книги, учебник за колежа по фермерство, участвал е в разработването на две технологии за производство на деликатесни сирена „Мура“ и „Макик“, бил е ръководител на катедра „Млекарство“ 1991-1992 г., зам.декан 1996-1997 г.

Хоби: търсене на новото

Девиз: Не прави зло, дори на враговете си!


Тодор Димитров ПЕТРОВ; 29. 10. 1955 г. гр. Мездра; телевизионен техник; полувисше, образование

Хоби: музика.


 

Тодор Драгиев РАЕВ; 23.12.1956 г., Любимец; лекар; висше образование; специалист вътрешни болести, ендокринология и обмяна на веществата

Хоби: кънтри крос;


Тодор Иванов ГЬОКОВ; 26. 03. 1951 г., с. Самуилово; хладилен и електротехник; средно-специално образование.

Девиз: Нагоре и напред.


todor yordanov_resizedТодор Иванов Йорданов

Роден на 6 юли 1968 г. в Стара Загора, в семейството на Иван и Мария Иванови. Има сестра Румяна. Завършва СОУ „Ив.Вазов” и СПУСД „Недьо Ранчев”, специал­ност заварчик, в града. Работи по професията си в Гер­мания. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 1988). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната. Има съпруга Милена и синове – Мариян и Ивелин.

*Сестра му Румяна е солистка-танцьорка в ансамбъл „Зорница”.


 

Тодор Иванов КОВАЧЕВ; 23. 04. 1976 г., Айтос; икономист; висше образование – МЕИ Габрово

Хоби: филателия.

Девиз: Живей за мига.


 

Тодор Иванов ПОПОВ; 27.02.1953 г., Стара Загора; художник; средно-специално образование; има участия в национални изложби


todor stanimirov todorov_resizedТодор Иванов Тодоров

Роден на 17 юли 1976 г. в Стара Загора, в семейството на Иван и Денка Тодорови. Има сестра Татяна. Завършва основно образование и ТЕ „Джон Атанасов” в града. Работи по професията си и в чужбина. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 1992). Участва с ансамбъла в кон­церти в Стара Загора и страната и в турнета до Чехос­ловакия и Гърция.


 

Тодор Иванов ТОЛЕВ; 21.10.1950 г., Пловдив; лекар психиатър; висше образование. Дългогодишен директор на психиатрична болница „д-р Г. Кисьов“ в Раднево. Бил е президент, председател на управителния съвет на българската психиатрична асоциация. Член е на Българския лекарски съюз. Съучредител на Българо-еврейското дружество в Стара Загора. Има десетки научни публикации в областта на психиатрията.


todor ivanov_resizedТодор Костадинов Иванов

Роден на 27 октомври 1971 г. в с. Еленово, Бургаско, в семейството на Костадин и Василка Иванови. Има брат Иван. Завър­шва V-то ОУ „М.Станев” в Стара Загора и СМУ в Ка­занлък. Работи като монтьор в частни фирми. Аком­панятор-тъпан е в оркестър „Зорница” в Стара Загора (1986 – 1990). Участва с ансамбъла в концерти в стра­ната и в турнета до – Чехословакия, Унгария, Сърбия, Румъния и др. Има съпруга Стоянка, дъщери – Весе­лина и Ивелина и син Костадин.

*Дядо му Иван свири на гъдулка, баща му Костадин – на акордеон, а синът им Костадин – като баща си Тодор е тъпанджия.

Тодор е участвал в голям брой регионални и национални музикални фестивали, съвместно с Иво Папазов, Нешо Нешев, Димка Русева и др. През 1992 година в Стамболово е в състава на оркестъра, награден със „Златна арфа”.


 

Тодор Кръстев СТОЯНЧЕВ; д-р; 23.09.1948 г., с. Хърлец, обл. Враца; ветеринарен лекар; висше образование; постижения: работи в областта на зоохигиената и благополучието при животните; от 1985 г. е кандидат на селскостопанските науки; от 1989 е доцент; има публикувани десетки публикации; в съавторство е издал учебник по зоохигиена; издадени са две ръководства по зоохигиена

Хоби: физически труд

Девиз: Винаги помагай на хората.


todor st todoorovТодор Станимиров Тодоров

Роден на 1 юни 1993 г. в Стара Загора, в семейството на Станимир и Дарина Тодорови. Завършва СОУ „В.Левски” и Тракийския университет, специалност бизнес икономика, в града. Танцьор е в АНПТ „Зор­ница” (от 2001). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната и в турнета до Гърция и Турция.


 

Тодор Стоянов КАЗАКОВ; 26. 10. 1948 г., Котел; стоматолог, специалист по обща и хирургична стоматология; висше образование

Хоби: техника.


 

Тодор Стоянов ТОДОРОВ; 16.09.1972 г., Стара Загора; средно-специално образование: строителство и поддръжка на ж.п. линии.


ТОДОР СТОЯНОВИЧ, д-р

1844-1894

Роден в Стара Загора. Завършва медицина в Монпелие, Франция (1868). Градски лекар на Стара Загора (1869-1879). Основател и председател на старозагорския клон на дружеството „Св. Пантелеймон“. Основател и пръв управител-лекар на Старозагорската болница (1883-1886). Деец на Съединението. Народен представител и секретар на Областното събрание на Източна Румелия, депутат в ВНС (1886-1887). Старши лекар в Александровската болница в София (1893).


 

Тодор Тодоров НАЙДЕНОВ; 01. 02. 1959 г., Стара Загора; стоматолог; висше образование – медицина, специалност ортопедия и стоматология. Член е на Ротари клуб и на Българския лекарски съюз

Хоби: българска литература.


todor cvetkov todorov_resizedТодор Цветков Димитров

Роден на 26 септември 1984 г. в Стара Загора, в семейството на Цветко и Мима Димитрови. Има сестра Марета. Завършва ОУ „Железник” и гимназия „Хр.Ботев” в града. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 2000). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната и в турнета до Сърбия и Гърция.


todorka iankovska_resizedТодорка Тодорова Янковска

Родена на 1 юли 1967 г. в Смолян. Завършва основно и средно образование в града и ВИЗВМ в Стара Загора. Танцьорка е в АНПТ „Зорница”. Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната.


 

Тони Цветкова БУКЕРЕЖКА; 27. 09.1967 г., с. Борован, Врачанско; икономист; висше образование.

Хоби: обичам си работата и в извънработно време.

Девиз: Аз ще успея.


 

Тонка Ганева ИВАНОВА, д-р; 27. 09. 1943 г.; ветеринарен лекар; висше образование; следдипломна специализация по организация и управление на ветеринарното дело; научна област: защитила е дисертация през 1987 г. на тема „Състояние и перспективи за задоволяване потребностите от ветеринарни лекари в България до 2000 г.“. Основните постижения са в областта на историята на ветеринарната медицина. Автор е на „История на ветеринарно медицинския факултет 1923-1993 г.“. Член е на световната асоциация по история на ветеринарната медицина. Член е на световната асоциация по история на ветеринарната медицина. Член е на редколегията на списание „Ветеринарна сбирка“ във Ветеринарно-медицински факултет София.

Хоби: четене на историческа и биографична литература, пътуване.


tonka dimitrova_resizedТонка Стойкова Димитрова

Родена на 27 май 1981 г. в Стара Загора, в семейст­вото на Стойко и Татяна Иванови. Завършва VII-мо ОУ, гимназия „Хр.Ботев” в града, и Свободен уни­верситет, специалност право, в Бургас. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (1995 – 1996). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната.

*Тонка е била танцьорка в ДЮА „Загорче” и в „Със­тезателни танци” към читалището в града.


toncho petrov_resizedТончо Петров Петров

Роден на 12 юли 1943 г. в Стара Загора, в семейството на Петър Петров Иванов и Петрана Господинова Петрова. Има братя – Петър и Господин. Завършва V-то ОУ в Стара Загора. Работи на свръхсрочна военна служба, като машинен монтьор и заварчик в различни предп­риятия и фирми. Акомпанятор-тамбура е в оркестър „Зорница” (1964 – 1980). Участва с ансамбъла в концерти и турнета в града и страната. Има съпруга Златка и дъ­щеря Таня.

*Работил е и в други оркестри и групи – към Балкантурист и към Хи­мическия комбинат, а с ансамбъла на комбината е участвал в турне до Чехословакия.


 

Тоньо Мирчев ТОНЕВ; 06.09.1958 г., с. Троян, Хасковска област; съдия; висше юридическо образование

Девиз: Правото е изкуство да бъдеш добър и справедлив.


 

Тончо Христов КАЧАРОВ, д-р; 16.03.1955 г., Нова Загора; лекар, акушер-гинеколог; висше образование

Девиз: Човек не е победен, докато не са го победили.


 

Тошко Дончев ТОТЕВ; 27.02.1950 г.; учител; висше образование


 

Тошо Георгиев СТЕФАНОВ; 12.06.1960 г., Стара Загора; художник; полувисше образование, специалист изобразително изкуство. Има няколко самостоятелни изложби. Негови картини има в колекции в германия, Франция, Австрия, Гърция, Полша, Унгария. Член на Съюза на БХ.


 

Трифон Димитров МИТЕВ; 23. 07. 1955 г., Чирпан; журналист; висше образование; народен представител от 27 Изборен район: – СТАРА ЗАГОРА; Участие в предишно НС: 7 ВНС; 36 НС;

Девиз: Животът е хубав, трябва да се изживее.


troicho banev_resizedТройчо Димитров Банев

Роден на 15 юли 1971 г. в Чирпан, в семейството на Ди­митър и Янка Баневи. Има брат Динко. Завършва III-то ОУ „Кольо Ганчев” в Стара Загора и Средно музикално училище „Филип Кутев”, специалност гъдулка, в Котел. Работи в ДЮА „Загорче” и участва в турнета до Полша, Чехословакия, Сърбия, Германия, Румъния, СССР и др. Акомпанятор-гъдулка е в оркестър „Зорница” (от 1993) в Стара Загора. Участва с ансамбъла в концерти в града и страната и в турнета до – Чехословакия, Холандия, и др. Наг­раден е с Почетен диплом – златен, за изключително професионално майсторство, в прослава на читалището и българските народни тра­диции у нас и в чужбина. Има съпруга Милена и син Явор.

*Тройчо е автор на музикалните произведения – „Бучиниш” и „Граов­ско хоро”, включени в репертоара на оркестър „Зорница”. Като из­тъкнат музикант участва в концертни програми и изяви на професио­нални оркестри като „Южни ритми”, „Славяни”, „Авлигите” и др. Съпругата му Милена е културна деятелка и работи в Радио Стара Загора.