Убиецът Полфрийман моли за дарения, не можел да започне работа

Австралийският гражданин Джок Полфрийман публикува във Фейсбук профила си призив да му бъдат дарени пари, тъй като не може да започне работа. „Беше ми предложена платена работа, но след това те се притесниха, че може да възникне проблем заради легалния ми статут“, обяснява Полфрийман.

През септември се навършва една година, откакто Апелативният съд в София освободи предсрочно от затвора австралиеца, който беше лишен от свобода за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. Въпреки че присъдата му беше на 20 години, той излежа 12 от тях и беше пуснат на свобода от тричленен съдебен състав с мотива, че се е поправил.

В своя пост обаче Джок Полфрийман твърди, че все още българските власти незаконно не му позволяват да напусне България. „Правителството все още отказва да признае решението на съда, че съм свободен и година по-късно все още твърдят, че съм затворник без право да напусна страната“, казва той.

https://www.facebook.com/PalfreemanJock/posts/367694821292742

 

Не е ясно на какво се дължи невъзможността на Полфийман да напусне България, тъй като през май тогавашният вътрешен министър Младен Маринов разпоредил на Дирекция „Миграция“ да предприеме съответните действия за отпадане на забраната на австралиеца за напускане. Това се случи, след като Върховният касационен съд остави без разглеждане искането на бившия главен прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото за предсрочното освобождаване Полфрийман.

„Моля, не вярвайте на фалшивите новини, не ми беше позволено да напусна страната, тъй като решението да не ми позволите да пътувам не се основава на закона, а решението на правителството, което се ръководи от Бойко Борисов“, пише Полфрийман и добавя: „Незаконно Министерството на вътрешните работи ми попречи да напусна страната, включително ми попречи да се кача на самолет“. От думите става ясно, че той е имал билет, платен от семейството и „резервации, направени от DFAT“. В съобщението му се твърди, че българското правителство е уведомило вчера официално „австралийските власти, че няма да уважат съдебното решение“ и няма да му позволят да пътува свободно.

 


image0 (9K)