Увеличават данъците за старите автомобили, ето как

Всички автомобили до 3.5 тона да се облагат с данък по нов начин от следващата година. Това предлагат от финансовото министерство с поправки в Закона за местните данъци и такси. Формулата за изчисляване на данъка вече ще включва два компонента: имуществен и екологичен. Така коли, които замърсяват околната среда, ще плащат по-висок налог от останалите.

[ad id=“225664″]

Имущественият компонент както досега, ще отчита мощността и годината на производство, а екологичният – категорията според стандартите Евро. Колите в сегашната таблица – с мощност до 37 и до 55 kW, са обединени в една скала – до 55 kW. Добавени са два нови диапазона – за най-мощните коли между 150 kW и 245 kW и над 245 kW.

Екологичният компонент ще бъде коригиращ коефициент към размера на данъка. Той трябва да гарантира по-нисък данък за коли със стандарт Евро 4 и нагоре и по-висок за такива, които са със същата мощност, но нямат екологичен стандарт или той е по-нисък от Евро 4.

Това означава, че за автомобил над 110 kW и на възраст над 10 години, каквито са повечето автомобили, сегашният данък от 380-480 лева – в зависимост от вида на двигателя, годината на производство и това кой е екологичният му стандарт, както и от общината, в която е регистриран, може да падне с между 50 и 200 лв. Ако е под Евро 3, данъкът ще се вдига рязко, ако е над Евро 4, той ще намалява значително.

[ad id=“263680″]

Най-чувствително ще бъдат подкрепени с по-нисък данък собствениците на среден клас коли, които са на възраст 10-15 години, твърдят експерти.

Заради новия начин на изчисляване досегашната отстъпка за катализатор на автомобила отпада. Така едновременно със стимулирането на по-нови и чисти автомобили, ще се пресекат и измамите с катализатори, смятат от финансовото министерство.

[ad id=“236993″]

Предложено е и да отпадне лимитиращата граница от 74 kW за ползване на данъчни облекчения за автомобилите. Така реално с коефициента за екологична категория се дава възможност за ползване на данъчно облекчение за всички автомобили с категория равна на или по-висока от Евро 4, независимо от мощността.

Товарните автомобили, които имат аналози сред леките коли, щели да се облагат с еднакъв данък.


image0 (9K)