Увеличава се резистентността към антибиотици

Увеличава се резистентността към антибиотици
Увеличава се резистентността към антибиотици

Снимка БГНЕС, архив

Увеличава се микробната резистентност към антибиотици, предупредиха участниците в провеждащия се в Медицинския университет в Пловдив 21-и Национален конгрес по клинична микробиология и инфекции на Българската асоциация на микробиолозите.

Това става факт, когато  структурата на бактериите се променя така, че те могат да се преборят с лекарствата, които обикновено ги убиват. Така значително ограничава възможностите за лечение и е световен здравен проблем. Някои щамове бактерии вече са супербактерии, което означава, че не реагират на няколко вида антибиотици.

Повече от 150   лекари и биолози по клинична микробиология, клинични вирусолози, паразитолози, имунолози, инфекционисти и епидемиолози участват в събитието. Богатата научна програма стартира с представяне на доклади на референтните центрове по инфекции в Националния център по заразни и паразитни болести – София. Бяха представени  ролята на експресната микробиологична диагностика при животозастрашаващи инфекции, проблемите при дихателнитевирусни инфекции с участието на SARS-коронавирус, пресечните точки на дългия КОВИД и синдрома на хроничната умора, инфекциите, свързани с медицинското обслужване, както и тези, предавани по полов път, с храни и води, пише „24 часа“.
 

 

https://www.dnes.bg/

(Visited 24 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)