Украинците, които си тръгват от България, вече трайно са повече от идващите

Украинците, които търсят убежище в България заради започналата на 24 февруари руска военна инвазия, вече са по-малко от тези, които напускат страната, за да се завърнат в родината си.

Тази тенденция посочи директорът на Областния съвет на БЧК в Добрич д-р Артюн Еринозов пред БТА, уточнявайки, че наблюденията му са върху трафика през ГКПП-Дуранкулак. Той каза, че през последните 24 часа към Румъния са се отправили 27 автобуса с украинска регистрация, а в България са влезли едва 7.

В потвърждение на неговите думи БНТ цитира данни от „Гранична полиция“, според които през последното денонощие в България са влезли общо 2165-има украински граждани, а от страната са излезли 3563-ма.

Преди два дни правителствената информационна служба съобщи, че има засилен поток от украински граждани към райони в Украйна, които към момента не са засегнати от военни действия. Русия съсредоточи силите си в източния регион Донбас от април насам.

По данни на Държавната агенция за бежанците към 24 май в България са влезли общо общо 297 хиляди украински граждани, от които около 100 хиляди все още са се намират на територията на страната.

През май управляващите промениха условията за настаняване на украинци, за всеки от които държават осигуряваше по 40 лв. на ден на приютилите бежанци хотели. От 1 юни обаче тази сума вече ще бъде само 15 лв.

Първоначално в новата програма бяха включени държавни, общински и ведомствени почивни бази. Впоследствие бяха добавени и хотелите, като очакванията са това да са такива с 1 или 2 звезди. По думите на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова капацитетът на такива е 175 хиляди легла, припомня „Дневник“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)