Украйна иска свикване на Съвета за сигурност на ООН заради ядреното оръжие на Русия в Беларус

Украйна иска свикване на Съвета за сигурност на ООН заради ядреното оръжие на Русия в Беларус

Украйна поиска спешно свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с изявлението на руския президент Владимир Путин за разполагането на руски ядрени оръжия в Беларус. Това се казва в изявление на Министерството на външните работи на Украйна.

„Киев очаква решителни стъпки от постоянните членове на Съвета за сигурност – Франция, Великобритания, САЩ и Китай“, се казва в текста.

Русия също е постоянен член на тази организация и има право на вето в нея.

За намеренията на Русия да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус Путин съобщи в събота. Външното министерство на Украйна ги определя като „поредна провокативна стъпка“. Ведомството се обръща също и към беларуското общество с призив „да не допусне осъществяването на престъпни намерения“.

„Опасно и безотговорно“. Още реакции

Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, определи решението на Путин като стъпка към вътрешната дестабилизация на Беларус. Михаил Подоляк, съветник в канцеларията на президента на Украйна, смята решението на Путин за знак, че Москва разбира, че губи войната срещу Украйна.

НАТО в неделя критикува решението на Русия, наричайки го „опасно и безотговорно“. Алиансът отбеляза, че засега няма признаци, че Русия се готви да използва ядрено оръжие. По подобен начин беше оценена и ситуацията от САЩ. Държавният департамент и Пентагонът казаха, че ядрените сили на страната няма да бъдат приведени в състояние на висока бойна готовност.

Беларуският опозиционен лидер Светлана Тихановская каза, че разполагането на руско тактическо ядрено оръжие в Беларус пряко противоречи на конституцията на страната и нарушава статута й на безядрен регион.

„Русия се държи като окупатор, уврежда националната сигурност и тласка Беларус срещу нейните съседи и международната общност“, каза Тихановская пред Радио Свобода.

Властите в Германия също обвиниха Путин в „опит за ядрено сплашване“. Германското външно министерство каза в изявление, цитирано от „Ди Велт“, че думите на Путин „предизвикаха критики от германското правителство“.

В началото на октомври 2022 г. президентът на Беларус Александър Лукашенко каза на среща по въпросите на военната сигурност, че Беларус участва в „специалната военна операция“ на Русия в Украйна. Беларуските власти предоставиха територията на страната за преминаване и временно разполагане на руски войски, а от нейна територия бяха нанесени удари срещу Украйна.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)