Улесняват корабоплаването по Дунав с техника, купена с евросредства

Улесняват корабоплаването по Дунав с техника, купена с евросредства
Нова драгажна техника осигурява самостоятелната дейност по удълбочаване на корабоплавателния път по река Дунав в българския й участък. Тя бе доставена на Изпълнителната агенция „Поддържане и проучване на река Дунав“ в Русе.

С помощта на новите съоръжения ще се реши проблема с образуването на прагове, които при ниски води затрудняват преминаването на плавателните съдове.

image0 (9K)image0 (9K)

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“, вече се грижи за целогодишното използване на река Дунав за корабоплаване.

Техниката влезе в действие още през лятото на миналата година, само няколко месеца след доставката й. Драгиране бе извършено в района на остров Белене, където ниските води образуват прагове. Вече се планира дейността и за тази година. Извършват се интензивни измервания на корабоплавателния път.

„Агенцията вече има модерно, съвременно оборудване, с което може да извършва самостоятелно драгажни работи в критичните за корабоплаването участъци. Цялата драгажна група е обезпечена с екипаж и необходимите средства. Ще бъде активно използвана за подобряване на условията“, заяви директорът на Дирекция в ИА „Поддържане и проучване на река Дунав“ Божидар Янков.

Проектът е на стойност малко над 20,6 млн. лв.

Вижте повече в репортажа

https://www.dnes.bg/

(Visited 142 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!