Умишлен палеж: Начално училище изгоря до основи

Умишлен палеж: Начално училище изгоря до основи
Умишлен палеж: Начално училище изгоря до основи

Снимка: 12019 от Pixabay

Училището в първомайското село Езерово е изгоряло до основи след умишлен палеж, а извършителят е задържан. В изгирялото училище от четири години няма учебни часове. Заради намаляващия брой деца, училище “Христо Ботев” затваря, а децата са пренасочени към най-близокото – в село Бяла река. Въпреки че мястото било обезопасено, а ток и водата в почти 100-годишната сграда спрени, пожар изпепелил всичко за часове. Намесата на огнеборците и на хора от селото не спасила училището.

„В момента се води следствие. Най-вероятно е подпалена умишлено от човек, който е от селото. Тази руина няма как да остане в центъра на селото, ще трябва да бъде почистена. Но парцелът си остава за училище“, заяви Николай Митков, кмет на Община Първомай.

Затворени училища има в още две села от община Първомай. Процедурата за тяхната продажба е бавна и сложна и затова сградите пустеят. „Сградите, които не са вече обитаеми и не учат деца наистина са една тежест на общините в цяла България предполагам, защото те стоят заключени и не могат да бъдат използвани“, допълни Николай Митков.

Законът позволява училищни сгради и парцели да бъдат продавани с разрешение на министерството на образованието, но само за социални и хуманитарни дейности. Кметът допълни, че интерес за инвестиции има.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)