Унгария затваря лагерите за мигранти в транзитната зона

Унгария обяви в четвъртък, че ще затвори лагерите в „транзитната зона“, където стотици търсещи убежище и мигранти са задържани след решение на върховния съд на ЕС срещу задържането им.

„Транзитната зона беше решение, което защити границите на Унгария. Решението на Съда на Европейския съюз по това дело беше достойно за съжаление“, каза на пресконференция министърът на кабинета на премиера Гергели Гуляш.

„Тъй като Унгария е длъжна да се съобрази с присъдата, тя не може да направи нищо друго, освен да премахне транзитните зони.“

Той каза, че 280 души ще бъдат отведени от лагерите в приемни центрове за търсещи убежище, но не уточни колко дълго ще останат там и какво ще се случи с тях.

„Заявления за убежище могат да се подават само до посолства извън страната“, добави министърът.

Правозащитната организация, Унгарски Хелзинкски комитет (УХК), заяви, че са преведени около 300 души.

„Страхотна новина: През нощта властите пуснаха всички – около 300 души, много семейства с малки деца – незаконно задържани в транзитните зони и ги прехвърлиха в открити или полуоткрити съоръжения!“, написаха от УХК в Twitter.

Комитетът представлява ирански и афганистански семейства, задържани повече от година след отказ на молбите им за убежище по дело, заведено пред Съда на Европейската общност в Люксембург.

Съдът на ЕС този месец постанови, че хората не могат да бъдат задържани в лагерите, без делата им да бъдат разгледани индивидуално и че те не могат да бъдат държани повече от четири седмици.

Решението е последният сблъсък между властите на ЕС и правителството на премиера Виктор Орбан, който предприема твърди действия по отношение на имиграцията.

Унгарските два лагера в „транзитна зона“, в които хората се държат в контейнери за превоз зад ограда от бодлива тел по сръбската граница, бяха осъдени от групите за права като нечовешки.

BNews.bg


image0 (9K)