Урсула фон дер Лайен призова за дебат в ЕС за задължително ваксиниране

Урсула фон дер Лайен призова за дебат в ЕС за задължително ваксиниране

Снимка: Bloomberg

Европейският съюз трябва да обсъди дали не е нужно задължително ваксиниране в борбата с продължаващия ръст на заразените с Covid-19, както и с новия омикрон вариант, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в сряда, цитирана от Bloomberg.

“Мисля, че е разбираемо и подходящо да водим тази дискусия в момента – как можем да насърчим и потенциално да обмислим задължителната ваксинация в рамките на Европейския съюз“, каза тя по време на пресконференция. „Това се нуждае от обсъждане. Това се нуждае от общ подход. Но е обсъждане, което смятам, че трябва да се проведе“.

Бъдещият канцлер на Германия Олаф Шолц подкрепи задължителното ваксиниране срещу Covid-19 и призова за парламентарен вот по идеята. В същото време Гърция започва да налага месечна глоба от 100 евро на хората над 60 години, които не са ваксинирани, наричайки го здравна такса.

ЕС няма властта да налага задължително ваксиниране, но може да се опита да обедини страните членки да договорят общ подход.

Блокът реши да не провежда спешна виртуална среща на лидерите, твърди представител на ЕС. Вместо това здравните министри ще се срещнат във вторник, за да обсъдят ситуацията с Covid, а лидерите на ЕС ще я дебатират на следващата си среща по план на 16 декември, добави той.

Фон дер Лайен отбеляза, че 77% от пълнолетните в ЕС са ваксинирани и че пълното ваксиниране и широката употреба на бустерни дози остават най-добрия начин да се пребори пандемията.

Ръководителят на агенцията по лекарствата на ЕС заяви пред Европейския парламент във вторник, че не е известно дали ще са нужни промени във ваксините заради омикрон варианта, но че на агенцията ще ѝ отнеме 3 до 4 месеца да одобри нова версия от старта на разработването ѝ.

ЕС напредва и в доставката на ваксини за деца на възраст от 5 до 12 години, което бе одобрено миналата седмица от агенцията. Доставките сред страните членки на ЕС ще започнат на 13 декември.

В отговор на омикрон варианта ЕС препоръча в сряда страните членки да преразглеждат ограниченията си за пътувания ежедневно. Страните трябва да преследват координиран подход и да са готови да налагат всеки нужен контрол, заявиха от ЕК.

източник https://www.investor.bg/…………

(Visited 7 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!