Ученик от Търговската гимназия в Стара Загора създава платформа за кариерно ориентиране

Разговарях с моя приятел Живко Петков, който е на 18 години 12 клас, възпитаник на Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“ със специалност „Електронна търговия“  на тема, защо е важно да сме ориентирани от рано с какво искаме да се занимаваме.

Още от малък, той има афинитет към компютри и му е интересно да се занимава с тях. Разказва, че преди време си е развалял много често компютъра, защото е искал да види какво има в него.  Когато постъпва в гимназията този интерес се засилва повече. Започва да му харесва и графичния дизайн. Прави плакати за роднини и приятели, които му се получават доста добре, а той го прави само за да трупа опит и да се развива в тази област.

Живко смята, че е важно да си ориентиран от рано с какво искаш да се занимаваш. Това е бъдещето ти и колкото по-скоро започнеш да работиш за него, толкова по-успешно можеш да го направиш. Той знае, че компютрите са неговата страст, но много от връстниците му все още не са открили какво образование и каква работа ще им доставят удоволствие, а това е проблем. Казват, че щастието има две основни съставни части – удовлетворяващ личен живот и интересна, любима работа. Днес има голям избор на интересни и перспективни професии, следователно – богата възможност за добро бъдеще. Решава да им помогне…

Затова Живко се включва в програмата Able Mentor с цел да разбере повече за работата с компютри. Да провери дали наистина желае и в коя точно сфера, да се занимава самият той. Работейки с ментора си, стига до идеята да създаде платформа за кариерно ориентиране. Надява се скоро тя да бъде завършен продукт. Тогава ще се радва, ако го подкрепите, като я разпространите и кажете на младежи, които имат нужда от нея. Ще помогне на лутащите се сред възможности и избори младежи да изберат по-лесно и информирано пътя си.

Възхищавам се на него. Това, което създава ми звучи много сложно и не мога да вникна в детайлите, но разбирам най-важното – прави го, за да помогне на стотици млади хора. Не мисли само за себе си и дори без да го oсъзнава, вече е различен, вече прави света по-добър и по-умен. Страхотно е да срещнеш такъв човек, защото той провокира най-доброто и у теб, кара те да се замислиш, че е прекрасно да подариш ценното у себе си и на останалите.

Нека пожелаем на Живко успех и страхотно развитие в това, в което е толкова добър – програмирането и графичния дизайн.

 


image0 (9K)