Ученици от Гълъбово имат отново преподавател по английски от САЩ

ЗАРАТА: Учениците от Гълъбово имат преподавател по английски от САЩ. Вече пета година програма „Фулбрайт“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ осигуряват на децата в града достъп до образование на високо ниво, съобщава 24 часа

От началото на новата учебна година учениците от Професионалната гимназия по енергетика и електротехника в град Гълъбово, в сърцето на енергийния комплекс „Марица Изток“, отново ще имат възможността да изучават английски език максимално близо до оригинала. След наложеното от пандемията прекъсване, в града пристигна нов преподавател от САЩ. Присъствието му е осигурено от програма „Фулбрайт“ с подкрепата на една от големите електроцентрали в региона – ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“.
Новият езиков посланик в Гълъбово се казва Аманда Адинолфи, от Стейтън Айлънд, предградие в щата Ню Йорк, САЩ. Тя е на 23 години и има диплома по „Международни отношения“. Аманда има опит като част от „Корпуса на мира“ и е преподавала английски език в Украйна. „Да си учител в чужда държава е приключение и възможност. Присъствието ми е много повече от преподаване, защото езикът се превръща в културен мост, по който преминават ценности и разбирания за света, събрани в рамките на един човешки разговор“, казва Аманда Адинолфи.
Програмата „Фулбрайт“ дава възможност на младежите у нас да изучават английски език с преподаватели от САЩ. Доскоро работата с „жив носител на езика“ беше привилегия на големите градове и езикови и математически гимназии в страната. За да бъде възможно това и в Гълъбово, преди пет години ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ стана първият корпоративен партньор на програмата в България.
„Радваме се, че това партньорство отвори нови светове за децата в града. Доказа също, че добрият пример е заразен – помощник-учител от програмата “Фулбрайт”, благодарение на корпоративно спонсорство вече има и в професионалната гимназия в Панагюрище. Това е знак, че енергията, която даваме на качественото образование у нас, зарежда още повече млади хора. От събраните данни от учебните заведения става ясно, че програмата дава положително въздействие както върху успеха на децата, така и върху тяхното отношение към учебния процес
изобщо. Подобна кауза си струва усилията“, заяви Невена Димитрова, специалист „Комуникации и КСО“ в „КонтурГлобал Марица Изток 3“.
Въпреки че американските преподаватели от „Фулбрайт“ са с мандат от една година, предишният учител Кийгън Скот остана в Гълъбово три – прецедент за програмата. Той пристига през 2017 г. и остава в България до март 2020 г., когато се връща в САЩ заради пандемията. Кийгън превръща престоя си в много повече от преподаване – паралелно с това изучава български език, записва се на народни танци, участва с учениците си в национални състезания по дебати, представя с тях изцяло на английски “Магьосникът от Оз” и „Пепеляшка“, преподава и в едно от основните
училища в Гълъбово…. За всичко това е удостоен от Министерството на образованието и науката със специален медал за заслуги.
„Идеята за изучаване на чужд език в допълнителни часове и с англоговорящ преподавател се хареса на всички. Започнахме с пробен период, и още в първата година работа на американски учител този метод на изучаване на английски се превърна в любимо занимание – в клас и извън училище – за учениците, а и за техните семейства. Възможността децата от едно малко градче да се докоснат до такива методи на преподаване е повече от полезна за тяхното бъдеще, затова благодарим на „КонтурГлобал“ за тяхната инициативност и желание да бъдат в полза на местното общество“, каза Петронка Цветковска – директор на Професионалната гимназия по енергетика и
електротехника.
С настъпването на новата учебна година Професионалната гимназия по енергетика и електротехника в Гълъбово с нетърпение очаква срещата с Аманда: свежи идеи за колегитеучители и нови приключения на английски за учениците и общността.


image0 (9K)