Ученичка от Стара Загора на националния финал на „Международни младежки дебати“

ЗАРАТА информира: ученичка от ГПЧЕ „Ромен Ролан е сред четиримата финалисти на националния епап от „Международни дебати“ в София.

На сничката отляво надясно:  Борислав Енчев, Виктория Кабаиванова, Михаела Кирова и Катерина Костадинова

Финалистите ще представят страната ни на международния финал в края на септември в Прага.

„Има нещо много красиво в това да погледнеш отвъд твоята гледна точка и да се опиташ да предвидиш какво би казала другата страна. Дебатната култура е в основата на всяка демокрация. Вземането на най-доброто решение за обществото се състои в това да бъдат чути всички позиции“, споделя Виктория Кабаиванова от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора по повод тазгодишния финал на „Международните младежки дебати в Централна, Източна Европа и Югоизточна Европа“. Заедно с още трима ученици от различни краища на България Виктория взе участие в националния финал на състезанието по реторика за младежи.

Международните младежки дебати насърчават езиковото и политическо образование на учениците и ги подпомагат в личностното им развитие. В рамките на състезанието младежите разсъждават по различни обществени теми, защитават позициите си и показват реторичните си способности. По време на финалния дебат в България учениците обсъдиха на немски като чужд език актуален въпрос, който вече повече от година занимава правителствата по света: „Трябва ли ваксината срещу коронавирус да е задължителна, щом това стане възможно?“. Състезанието, което се проведе в залата на Гьоте-институт в София и бе излъчено на живо онлайн, премина при голям интерес от страна на ученици и учители от участващите в проекта 18 български училища и представители на немското посолство у нас.

„Младите хора имат много потенциал и желание за промяна, но често тяхното мнение и техните виждания не биват вземани на сериозно. Такива състезания мотивират младите да бъдат активни, информирани граждани и в същото време показва на останалите нова перспектива и факта че ние, като по-младо поколение също сме пълноценна част от демократичното общество“, споделя Михаела Кирова от Deutsche Schule в София, която завърши на второ място в националния финал. Третото място зае Борислав Енчев, ученик от Езиковата гимназия „Христо Ботев“ в Кърдажали. Борислав защитава позицията за въвеждане на задължителна ваксина срещу коронавирус, когато това стане възможно. „Състезанието допринася за развитието на едно демократично общество, поради това че се дава възможност на младите хора да изразят свободно и аргументирано мнението си по теми, които ги засягат пряко, което само по себе си е от огромно значение за бъдещето на демокрацията“, споделя Борислав.

Четиримата дебатьори – съответно двама ЗА и двама ПРОТИВ – успепно доказаха реторическите си способности на финалния дебат и извоюваха следните места:
1. Катерина Костадинова, ГПЧЕ „Симеон Радев“, гр.Перник
2. Михаела Кирова, Deutsche Schule, гр. София
3. Борислав Енчев, Езикова гимназия „Христо Ботев“, гр. Кърджали
4. Виктория Кабаиванова, ГПЧЕ „Ромен Ролан“, гр. Стара Загора

Първите двe финалистки, Катерина Костадинова и Михаела Кирова, ще представят България на Международния финал, кулминацията на състезанието по младежки дебати, в края на септември 2021 г. в Прага, където ще се борят за международна победа със студенти от 13 други страни от Централна, Източна и Югоизточна Европа.


image0 (9K)