Учени създадоха сперматозоиди от маймунски стволови клетки

Учени създадоха сперматозоиди от маймунски стволови клетки

Снимка: Pixabay

image0 (9K)

Нови революционни изследвания на стволови клетки, проведени от учени от Университета на Джорджия, дават сериозна надежда за нови клинични терапии за безплодие в недалечно бъдеще. За първи път в историята учените успешно създават функционални сперматозоиди, използвайки ембрионални стволови клетки на примати, съобщава „Стъди Файндс“.

„Това е сериозен пробив в създаването на терапии, базирани на стволови клетки, за лечение на мъжкото безплодие в случаите, когато мъжете не произвеждат жизнеспособни сперматозоиди“, казва в съобщение водещият изследовател Чарлз Исли, доцент в Колежа по обществено здраве на университета.

Екипът използвал ембрионални стволови клетки, събрани от маймуни макаци, за да произведе незрели сперматозоиди, наречени кръгли сперматозоиди. След това изследователите успели да проверят дали тези сперматозоиди могат да оплодят яйцеклетка от макак.

В миналото учените са успели да създадат клетки, подобни на сперматозоиди, като са използвали стволови клетки от мишки. В края на репродуктивния ден обаче производството на сперматозоиди при гризачите е било много по-различно от това при хората. До момента на новото изследване до голяма степен оставаше загадка дали тази технология някога ще се окаже успешна при хората.

„Това е първата стъпка, която показва, че тази технология е потенциално приложима. Използваме вид, който е по-подходящ за нас, и имаме успех в създаването на здрави ембриони“, добавя професор Исли, цитиран от БГНЕС.

Източник: https://www.dnes.bg/……………….

(Visited 2 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!