Учен за Омикрон: Заключихме конюшната при избягал кон

Последните промени в изискванията за пътуване на Острова са „типичен случай на заключване на вратата на конюшнята, след като конят е избягал“. Това заяви вирусолог, съветващ правителството, съобщи Би Би Си, предаде БГНЕС.

Професор Марк Уулхаус заяви, че новите правила са „твърде закъснели“, за да внесат „съществена промяна“ в предстоящата потенциалната вълна на варианта „Омикрон“ в Обединеното кралство.

image0 (9K)

Промените включват тестове преди заминаване за хора, пристигащи в Обединеното кралство и от Нигерия, която влез в червения списък за пътуване.

От 04:00 ч. по Гринуич във вторник и от пътуващите на възраст 12 и повече години ще се изисква да представят доказателство за отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 48 часа преди заминаването.

Министърът на здравеопазването Саджид Джавид заяви, че мерките са съвсем навременни.

От утре и Нигерия също ще бъде добавена към червения списък на страните, от които пристигащите в Обединеното кралство или Ирландия, трябва да се настанят под карантина в хотел за 10 дни.

Последните промени обаче бяха определени от туристическия бранш като „удар с чук“. Асоциацията за бизнес пътувания предупреди, че поминъкът ще бъде „опустошен“.

Вицепремиерът Доминик Рааб заяви, че последните мерки могат да „разстроят или нарушат спокойствието“ на някои хора, но настоя, че е правилно министрите да предприемат „постепенни стъпки“ на ранен етап, за да се избегнат „по-големи сътресения“ за пътуванията и икономиката.

Професор Уулхаус, член на правителствената Научна група за моделиране на пандемичния грип (Spi-M), заяви пред Андрю Мар по Би Би Си, че макар внесените случаи на вариант Omicron да са „важни“, предаването на варианта в общността ще бъде двигател на следващата вълна.

Той предупреди, че Oмикрон се разпространява „доста бързо“ в Обединеното кралство и ако настоящите тенденции тук и в Южна Африка се запазят през следващите седмици и месеци, той може дори да стане доминиращ пред варианта Делта в целия свят.

Източник: https://www.dnes.bg/……………

(Visited 25 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!