Фалшив сайт за работа събира данни от малолетни и непълнолетни българчета

Незаконен сайт за работа събира данни от малолетни и непълнолетни българчета. Това разкриха при съвместно разследване bTV и ГДБОП.

Онлайн платформата е събрала данни на деца, евентуални жертви на сексуална експлоатация, установиха антимафиотите.
Над 2500 деца са регистрирани на онлайн платформата в рамките на няколко години.

Антимафиотите у нас не могат да свалят сайта, защото е регистриран в Холандия и се държи от руснак. Но по всичко личи, че е ориентиран към българския потребител. Холандската полиция вече е информирана чрез Интерпол.

„По-голямата опасност идва от това, че сайтът уж дава възможност децата сами да публикуват обяви за работа. Публикувайки една такава обява за работа, поставяйки си своя телефон там за контакт – това дете вече е в очакване. То ще очаква обаждане от бъдещ работодател. Направена е тази връзка между детето, което би могло да бъде жертва и един евентуален мним работодател, който би могъл дефакто да бъде един сексуален насилник. И това дете много по-лесно би провело един такъв разговор, много по-лесно би се съгласило на среща уж под претекст, че ще говорят за бъдещи трудови взаимоотношения. Оттам произлиза всъщност по-големият проблем в случая с този сайт”, коментира експертът от ГДБОП Любомир Тулев.

Към момента по българското законодателство няма престъпление. Това е намерение за намерение евентуално за извършване на престъпление, така че връзката не е толкова пряка.Случаят коментира експертът в Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Петя Димитрова.

Самото намерение за склоняване на дете към сексуални действия е криминализирано, но в случая става въпрос за намерение за намерение, което няма как да бъде криминализирано в правната парадигма“, обясни гостът.

По думите ѝ сайтът е направен „много хитроумно“.

Споделянето на лични данни онлайн, независимо дали в такъв сайт, във „Фейсбук“, или където и да е, би могло да представлява риск за децата.

Той освен това предлага работа на деца на 12 – 13 години, което също не е законно, но в същото време няма работодател.

За миналата година на горещата линия има подадени над 2500 сигнала, една част са разследвани от ГДБОП, има 14 разкрити случая на хора, които през мрежата се опитват да склоняват деца към сексуални действия, съобщи Димитрова.


image0 (9K)