„Федерална собственост“. Путин анексира и АЕЦ „Запорожие“

Руският президент Владимир Путин подписа в сряда няколко указа, с които обяви украинската атомна електроцентрала Запорожие за руска “федерална собственост”. Този ход незабавно беше отхвърлен от Киев, който определи указите като “безполезни, абсурдни и неадекватни”.

След подписването Путин заяви, че Русия ще стабилизира ситуацията в четирите анексирани през миналата седмица украински области – Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

АЕЦ “Запорожка” е окупирана от руските сили от март, но се управлява от украински инженери. Това е най-голямата ядрена централа не само в Украйна, но и в цяла Европа.

Руският ядрен енергиен регулатор “Росенергоатом” съобщи, че ще извърши оценка на щетите върху инфраструктурата на централата и ще прехвърли украинските служители в нова руска собственост.

„Новата експлоатационна организация е предназначена да осигури безопасната експлоатация на атомната електроцентрала и професионалната дейност на съществуващия персонал на централата“, се казва в изявлението.

Украинската държавна ядрена енергийна компания „Енергоатом” обаче контрира, че “Запорожката [атомна електроцентрала] ще продължи да работи в Украйна, в съответствие с украинското законодателство, в украинската енергийна система, в “Енергоатом“.

Киев отдавна предупреждава, че Москва планира да прехвърли централата от енергийната мрежа на Украйна към руската. Тя се намира между контролирани от двете страни територии и около нея нееднократно имаше боеве, които застрашават сигурността ѝ.

Шефът на международния ядрен регулатор МААЕ Рафаел Гроси каза в сряда, че пътува за Киев с влак и ще посети Москва по-късно тази седмица. Гроси добави, че преговорите за безопасна зона около централата са по-важни от всякога.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)