Фестивалът на маскарадните игри събира 23 групи от цялата страна в Стара Загора

[ad id=“225664″]

Над 800 участници събира Двадесетото юбилейно издание на Фестивала на маскарадните игри в Стара Загора. Колоритното множество от кукери, бабугери, арапи, васильовци и др. си дава среща на 18 март в 10.30 часа на площада пред Съдебната палата.

Организатори на Фестивала са Община Стара Загора, Регионален исторически музей, Център за подкрепа за личностно развитие, Общество за фолклор и Народно читалище „Николай Лилиев 2005“.

[ad id=“236993″]

За участие в един от най-колоритните и атрактивни фестивали пристигат общо 23 групи от цялата страна. Най-малките участници са от три детски градини от Стара Загора – „Българче“, „Светлина“ и „Загоре“, както и детско-юношески състав от Хисар. В игрите ще се включат още групи от областите Благоевград, Перник, София, Пазарджик, Пловдив, Шумен, Разград, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Хасково и Стара Загора. Това съобщи основният организатор на Фестивала академик Крум Георгиев.

[ad id=“263680″]

„На 17 март в село Турия ще се проведе съпътстваща научна конференция на тема „Зимната празничност в съвременен и традиционен план“. Неин ръководител ще бъде доц. Ангел Янков, директор на Етнографския музей в Пловдив. Ще бъдат изнесени 12 доклада по темата. На следващия ден участниците в конференцията ще пристигнат в Стара Загора, за да се включат във Фестивала“, допълни акад. Георгиев.

[ad id=“218001″]

Всеки от участниците в маскарадните игри ще представи типичен за родното си място обичай. Компетентно жури ще оценява изявите. Негов председател е доц. Ангел Янков, а членове: акад. Крум Георгиев, доц. Евгения Иванова, Юлия Славова и Кирил Кирчев.

Групите ще се съберат пред Съдебната палата, откъдето ще влязат в Античния форум и ще дефилират по Античната улица.

[ad id=“238430″]

Според акад. Георгиев едни от най-интересните участници са тези от село Отец Паисиево, които ще се появят с триметрови маски, тези от Оборище пък ще пристигнат с оригинално черешово топче, а калоферци идват с техен оригинален гайдарски оркестър. Ще има още много интересни участници, обещават организаторите.

Традиционната Улица на занаятите ще започне още на 16 март. Занаятчии от цялата страна ще разположат сергиите си по западния тротоар на бул. „Руски“. Старозагорци и гостите на града ще могат да видят бижута от кости и костилки, рисувани сладкиши, точени бонбони, рисувана коприна, стъкло, ножове и др. произведения на майсторите.


image0 (9K)