Физическите лица, собственици на търговски обекти в Стара Загора, ще плащат 3 промила такса смет

Физическите лица, собственици на търговски обекти в Стара Загора, ще плащат 3 промила такса смет, реши току-що Общински съвет-Стара Загора, видя ЗАРАТА

Предложението на общинския съветник Янко Янков физическите лица, собственици на търговски обекти да плащат не 1,5 промила, както досега, а 3 промила –  колкото бизнеса в общината, бе гласувано и прието с 29 гласа „ЗА“, 9 гласа „ПРОТИВ“ и 6 „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ“.

По изчисления на Янко Янков след увеличението в бюджета на общината ще влизат още 650 хиляди лева на година, което ще намали загубите на Общината, възлизащи на около 2 млн. лв.

Общинските съветници Мария Жекова, Петър Желязков и Янко Янков обясниха, че не става въпрос за повишаване на такса смет, а за коригиране на несправедливост – всеки, който акумулира боклук, трябва да плаща за него. Неоправдано е ако един търговски обект е собственост на физическо лице, цената да е една, а ако същият тип търговски обект е на фирма, цената да е друга.

„Ще дам пример“ – каза Петър Желязков, общински съветник от  ПП „Движение нашия град“: „Законът даде облекчение за участие в търгове на фирми, в които работят хора с увреждания. Аз самият често участвам в търгове и забелязвам, че участниците са същите, просто са назначили човек с увреждания и ползват новите условия – т.е. това е вратичка в закона. По отношение на такса смет, ние затваряме също такава вратичка в закона.“

Общинският съветник Ива Ангелкова от „Възраждане“ предложи да се подобри услугата по сметосъбирането в Стара Загора и ако ще се изравнява плащането за такса смет, то да бъде към по-ниската такса.

Общинският съветник Янко Янков отговори, че това е една чудесна идея по принцип и ако г-жа Ангелкова внесе в комисиите и в ОбС разчетен прецизно, работещ проект, осигуряващ подобряване на и без това губещата 2 млн. лв. годишно услуга, при приравнена към по-ниската ставка такса смет, предложение с радост ще бъде гласувано.


image0 (9K)