Финалистите от Първия литературен конкурс за млади българи, живеещи зад граница на тема „Моето писмо към България“

За шеста поредна година Фондация „Шанс за децата и природата на България“ организира престижния литературен конкурс „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!“.
Новото в тазгодишното издание е, че за първи път участваха български младежи, родени и/или живеещи по всички краища на света.

Най-активни бяха те от Испания, Италия, Турция, Германия, Франция, Норвегия и Словакия.

Журито с председател писателят Радослав Гизгинджиев определи на първо място творбата на Юмюгюл Чавдарова на 18 г. от Текирдаг, Турция; второ място взе Богослава Петрова на 17 г. от Мюленбекер Ланд, Германия; третото място е за Александър Крумов, 15 г., от Бремен, Германия.

Прочете откъс от емоционалното есе ОГЪНЧЕ ОТ РОДНОТО ОГНИЩЕ на Юмюгюл Чавдарова, класирано на Първо място

Творбите на всички участници са изключително силни и организаторите решиха всички да бъдат издадени в книга.
„Разказите и есетата на децата дълбоко ни трогнаха и ни накараха да се замислим за бъдещето на страната ни. Книгата сборник “Писмо към България от младите българи по света” е втора от поредицата ни за „гласa“, мислите и чувствата на децата към страната ни. Тя, освен откровена изповед на българите в чужбина, ще е и една интересна и ценна съпоставка на първата книга “Моето писмо към България”, публикувана миналата година с творбите на всички млади българи, живеещи в родината.“ – сподели Лилиана Славова, Председател на Фондация „Шанс за децата и природата на България“.

„Този проект беше интересен, защото отразява настроенията на младите извън граница. Палитрата е богата – в едната крайност младите се сбогуват със страната си, сякаш завинаги, а останалата част обещава, че ще направят всичко възможно да се завърнат, когато могат. Хубавото е, че децата вече знаят, че човек открива своята самоличност, когато има очи да се вгледа и в други култури. След тези текстове си даваме сметка, че България е заприличала на онзи, стария разпадащ се дом на бабите и дядовците ни на село – убежище, в което се завръщат все по-рядко. Отново остава въпросът към нашето общество: Какво правим ние, за да променим това?“, обобщи след финала председателят на журито Радослав Гизгинджиев.

Очаква се книгата да бъде представена през месец май, когато е и годишният празник на организаторите.
Корицата отново ще бъде дело на най-талантливите възпитаници на Фондацията и Центъра за млади таланти от проектите по изкуства.


image0 (9K)