Финансират шест научни проекта по програма „Вихрен – 2021“

Финансират шест научни проекта по програма "Вихрен - 2021"

Снимка: БГНЕС

Правителството одобри 7,5 млн. лв. за Национална научна програма “ВИХРЕН – 2021“ – („Върхови изследвания и хора за развитие на европейска наука“). Общият й бюджет е 7,5 млн. лв. за финансиране на шест научноизследователски проекта. Срокът на изпълнение на програмата е седем години.

Тя ще се изпълнява на конкурсен принцип от фонд „Научни изследвания“, а ще се наблюдава и координира от Министерството на образованието и науката. Целта й е значително повишаване на качеството на човешките ресурси за провеждане на научни изследвания в България на най-високо ниво, съобщиха от правителствената пресслужба.

Програмата  ще подпомогне бързото изграждане на перспективни учени в дадена област, които да работят заедно по висококонкурентна оригинална научна тема, ръководени от водещ изследовател по правилата на европейските научни програми.

Според мотивите програмата ще допринесе за развитието на високотехнологично и добре образовано общество в България и като следствие – за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика.

https://www.dnes.bg/………….

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!