Фирми ще поддържат оградата на границата с държавни пари

„Обединени патриоти“ са поискали промени в Закона за обществените поръчки с които поддръжката на оградата се изключва от процедурите за избор на изпълнител

[ad id=“225664″]

Цената на прословутата ограда по българо-турската граница ще продължи да нараства. Депутатите от управляващото мнозинство са внесли промени в Закона за обществените поръчки, които давата „зелена светлина“ за отпускането на държавни пари на фирми, които да поддържат съоръжението.

Те ще се занимават с попряването на пораженията вследствие на природни бедствия, ще почистват канавките, водостоците, избуялата растителност, както и изградената инфраструктура в близост до оградата.

[ad id=“236993″]

С промените в Закона за обществените поръчки, депутатите Данаил Кирилов и Християн Митев настояват поддържката на оградата да се изключи от задължителните процедури за избор на изпълнител. В мотивите е записано, че целта е да се ускори сключването национални договори, защото вече имало множество случаи на разрушени участъци, които няма кой да поправи. В момента само изграждането на възпиращото съоръжение бе изключено от изискванията на закон за обществените поръчки. Така се избягваха възможностите за обжалвания, които забавят строителството.

[ad id=“236999″]

Не става ясно с какви средства ще се осигурява поддръжката и колко би струвало това. Никъде не се споменава и колко пари до момента е струвало възпиращото съоръжение. Преди време председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че строителството на 234 км ограда по българо-турската граница е струвало около 200 млн. лв.

 

 


image0 (9K)